Nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

Selasa, 30 Mei 2017 50236 kali dibaca Bulan Ramadhan bukan hanya terkenal sebagai pusat latihan ibadah kepada umat islam, tetapi juga terkenal dengan peristiwa besar dalam sejarah islam antaranya: 1. Pembebasan Mekkah (Fatkhul Makkah) Pembebasan Mekkah (bahasa Arab: فتح مكة, Fathu Makkah) merupakan peristiwa yang terjadi pada tahun 630 tepatnya pada tanggal 10 Ramadan 8 H, dimana Muhammad beserta 10.000 pasukan bergerak dari Madinah menuju Mekkah, dan kemudian menguasai Mekkah secara keseluruhan tanpa pertumpahan darah sedikitpun, sekaligus menghancurkan berhala yang ditempatkan di dalam dan sekitar Ka'bah.

Penyebab Pada tahun 628, Quraisy dan Muslim dari Madinah menandatangani Perjanjian Hudaybiyah. Meskipun hubungan yang lebih baik terjadi antara Mekkah dan Madinah setelah penandatanganan Perjanjian Hudaybiyah, 10 tahun gencatan senjata dirusak oleh Quraisy, dengan sekutunya Bani Bakr, menyerang Bani Khuza'ah yang merupakan sekutu Muslim.

Pada saat itu musyrikin Quraisy ikut membantu Bani Bakr, padahal berdasarkan kesepakatan damai dalam perjanjian tersebut dimana Bani Khuza'ah nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama.

bergabung ikut dengan Nabi Muhammad dan sejumlah dari mereka telah memeluk islam, sedangkan Bani Bakr bergabung dengan musyrikin Quraisy. 2. Bulan Diturunkan Al-Quran Beberapa hari yang ditentukan itu adalah bulan ramadhan. Bulan yang diturunkan di dalamnya (permulaan) al quran sebagai petunjuk untuk manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pemisah antara yang benar dan salah.Para pakar tafsir dan hadis mencatat, Allah juga menurunkan kitab-kitab dan suhuf yaitu kitab-kitab kecil selain zabur, taurat, injil dan al quran kepada para rasul sebelumnya pada bulan ramadhan.

3. Peristiwa Perang Badar Pada hari jumat 2 ramadhan tahun ke-2 hijrah terjadi perang pertama dalam islam yang dikenal perang badar. Badar adalah nama tempat di sebuah lembah yang terletak di antara madinah dan mekah. Tentara islam mengontrol lokasi strategis dengan menguasai sumber air yang ada di situ. Perang ini melibatkan tentara islam sebanyak 313 anggota berhadapan dengan 1.000 tentara musyrikin mekah yang lengkap bersenjata.

Dalam perang ini, tentara islam memenangkan pertempuran dengan 70 tentara musyrikin terbunuh, 70 lagi ditawan.

Sisanya melarikan diri. Perang ini adalah suatu yang luar biasa ketika tentara islam yang kurang jumlah, lemah dari sudut kelengkapandan berpuasa dalam bulan ramadhan memenangkan pertempuran perang badar.

Ini membuktikan puasa bukan penyebab umat islam bersikap lemah dan malas sebaliknya berusaha demi mencapai keredhaan allah. Orang yang berjuang demi mencapai kerdhaan allah pasti mencapai kemenangan yang dijanjikan. Allah menegaskan dalam surah aali 'imran ayat 123 sampai 125. "Sesungguhnya allah membantu kamu dalam perang badar, sedangkan pada waktu itu kamu orang yang lemah.

Sebab itu bertaqwalah kepada allah agar kamu mensyukurinya." 4. Peristiwa Perjalanan Nabi Muhammad SAW ke Tabuk Ketika pengaruh nabi muhammad saw tersebar ke pelosok Semenanjung tanah arab, ia memberikan pukulan kepada rom yang menjadi kekuatan besar di masa itu. Lantas herkules, kaisar rom timur (bizantin) memutuskan untuk memblokir pengaruh umat islam dengan utara tanah arab. Bila berita itu samapai ke pengetahuan nabi muhammad saw, beliau mengarahkan umat islam berkumpul untuk menghadapi rom dan mengutip zakat.

Pada waktu itu tanah arab dilanda panas dan kesusahan. Iman umat islam saat itu benar-benar teruji. Namun, mereka tetap taat kepada perintah nabi muhammad. Beliau sendiri memimpin tentara sebanyak 30.000 anggota ke utara madinah. Bila tentara islam tiba di tabuk, tentara rom tidak berada di situ.

Sebaliknya rom menarik diri saat mengetahui serangan pasukan nabi muhammad saw yang banyak. Tentara nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama.

terus mengasak rom sehingga Termeterai perjanjian antara islam dan rom. Sebagai persetujuan, rom tunduk dan bernaung di bawah pemerintahan nabi muhammad saw dan dikenakan pajak sebesar 3.000 dinar setiap tahun. 5. Islam Sampai ke Yaman Yaman terletak di selatan semenanjung tanah arab.

Nabi muhammad mengutus Ali bin Abi Thalib dengan membawa surat beliau untuk penduduk yaman khususnya suku Hamdan. Dalam periode satu hari, semua mereka memeluk agama islam secara aman. Peristiwa bersejarah itu terjadi pada bulan ramadhan tahun ke-10 hijrah. 6. Khalid bin Walid Meruntuhkan Berhala Al ‘uzza Setelah umat islam membebaskan kota mekah, nabi muhammad saw menyucikannya dengan memusnahkan 360 patung di sekeliling Ka'bah.

Lima hari sebelum berakhirnya ramadhan tahun ke-9 hijrah, ia mengirim khalid al walid untuk memusnahkan patung al 'Uzza di nakhla. Menurut kepercayaan arab jahiliyah, al 'Uzza adalah patung dewi terbesar di situ. Ia sering disebut oleh masyarakat arab saat melafalkan sumpah. Khalid al walid melaksanakan tugas itu dengan bergerak menuju ke nakhla lalu menghancurkan patung al 'Uzza. Setelah itu, penyembahan patung pun berakhir.

7. Penyerahan Kota Taif Kota Taif pernah mencatat sejarah ketika penduduknya mengusir nabi muhammad saw saat berdakwah di sana. Setelah beliau dan umat islam berhasil membebaskan mekah, kaum bani thaqif bersikeras tidak mau tunduk kepada nabi muhammad saw.

Nabi muhammad saw dan tentara islam mara ke Taif lalu mengepungnya dalam waktu lama. Akhirnya rombongan mereka datang ke mekah di bulan ramadhan tahun ke-9 hijrah dengan menyerahkan kota Taif sebagai tanda menyerah. Patung al laata yang dipuja sebelum ini dimusnahkan. 8. Pembebasan Andalusia (Spanyol) Andalus adalah nama Arab yang diberikan kepada wilayah-wilayah bagian semenanjung iberia yang diperintah oleh orang islam selama beberapa waktu mulai tahun 711 sampai 1492 Masehi.

Pada 28 ramadhan tahun ke-92 hijrah, panglima islam bernama Tariq bin Ziyad dikirim pemerintahan Bani Umayyah untuk menawan andalus. Tariq memimpin armada islam menyeberangi laut yang memisahkan afrika dan eropa. Setelah pasukan islam mendarat, tariq membakar kapal-kapal tentara islam agar mereka tidak berpikir untuk mundur. Akhirnya andalus ditawan dan menyelamatkan rakyatnya yang dizalimi.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

Islam bertapak di andalus selama delapan abad dan merusak peradaban yang tinggi nilainya kepada dunia barat. 9. Peperangan Zallaqah di Portugal Peristiwa ini terjadi setelah subuh hari jumaat, bulan ramadhan tahun 459 hijrah. Ketika itu, terjadi kebangkitan dinasti murabit di afrika utara. Gubernur cordova, al muktamin meminta bantuan sultan dinasti murabit, yusuf bin tasyifin untuk memerangi al fonso vi.

Tentara Kristen yang dipimpin oleh al fonso vi yang berjumlah 80.000 tentara berhasil dikalahkan. Dalam waktu yang singkat sultan yusuf berhasil menguasai seluruh spanyol dan menyelamatkan umat islam. Setelah itu, spanyol dinasti murabit berdiri sejak 1090 sampai 1147 Masehi. 10. Tentara Islam Mengalahkan Tentara Mongol Pada tahun 126 sampai 1405 Masehi, kaum mongol melebarkan penaklukannya hampir semua benua asia. Menurut catatan, kekaisaran penaklukan mereka meliputi seluas 33 juta kilometer persegi.

Jenderal tentara mongol dikenal sebagai Genghis Khan. Dalam misi penaklukan itu, mereka membunuh lebih sejuta rakyat negara yang dikalahkan.

Penaklukan mereka menjangkau sampai ke moscow dan kiev. Pada tahun 1258, tentara pimpinan jenderal Hulagu Khan merempuh kota baghdad yang menjadi kemegahan dinasti Abbasiah. Dalam serangan itu, banyak umat islam terbunuh dan banyak buku karangan sarjana islam dibuang ke dalam Sungai Furat dan Dajlah sehingga airnya menjadi hitam karena tinta.Pada 15 ramadhan 658 hijrah bersamaan 1260 Masehi, tentara islam bangkit membuat serangan balas.

Tentara islam dan para ulama pimpinan sultan qutuz dari dinasti Mamluk, Mesir mara ke palestina setelah mongol menguasainya. Kedua pihak bertemu di 'ain jalut. Dalam pertempuran itu, tentara islam meraih kemenangan dan berhasil menawan kitbuqa noyen, seorang letnan kristen yang memberi nasihat kepada Hulagu Khan untuk menyerang baghdad.

Kitbuqa akhirnya dieksekusi. Kemenangan itu adalah suatu yang luar biasa saat mongol yang terkenal dengan kekerasan akhirnya kalah pada tentara islam. 11. Peperangan Yakhliz Pada 15 ramadhan 1294 hijrah, tentara islam dinasti Ottoman yang dipimpin oleh ahmad mukhtar Basya dengan jumlah 34,000 anggota mengalahkan tentara rusia yang berjumlah 740,000.

Sebanyak 10.000 tentara rusia tewas dalam pertempuran itu. Ia menjadi kebanggaan umat islam mempertahankan agama yang diancam oleh pemerintah Tzar di rusia. 12. Tertawannya Garis Bar Lev, Israel Dalam sejarah modern, terjadi Perang Yom Kippur yang melibatkan tentara islam pakatan mesir dan syria dengan tentara yahudi israel pada 10 ramadhan 1390 hijrah bersamaan 6 oktober sampai 22 atau 24 oktober 1973 Masehi. Perang Yom Kippur, juga dikenal sebagai perang arab-israel 1973, perang oktober, dan perang ramadhan.

Ia adalah bagian dari konflik Arab-israel sejak dari tahun 1948. Pada bulan jun 1967, terjadi perang enam hari antara israel dengan mesir, syria dan Yordania. Dalam pertempuran itu, israel berhasil menduduki bukit Golan, syria di utara dan semenanjung sinai, mesir di selatan hingga ke kanal suez.

Setelah itu, israel membangun barisan pertahanan di sinai dan bukit Golan. Nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. tahun 1971, israel mengalokasikan 500 juta dolar amerika untuk membangun benteng dan kerja tanah raksasa yang dinamai garis bar lev sempena nama jenderal israel, Haim ber lev.

Israel bermegah dengan kubu bar lev yang didakwa 'tidak dapat ditawan' karena memiliki kekebalan dan teknologi peralatan yang canggih. Namun, tentara islam berhasil merebut benteng itu sekaligus mengalahkan israel. Antara peristiwa menarik dalam perang ini adalah peran seorang sarjana islam merangkap sebagai imam masjid kota suez al marhum, syeikh hafiz salamah yang kendali pimpinan operasi peperangan.

Ia menggantikan posisi ini apabila gubernur daerah bersedia menyerah. Akhirnya para mujahidin gabungan tentara mesir, syria dan penduduk kota suez berhasil megasak tentara israel yang terpaksa mundur sampai terpaksa menyerahkan semenanjung sinai dan bukit Golan.

13. Proklamasi Kemerdekaan Indonesia jangan lupahari kemerdekaan indonesia 17 agustus 1945 juga pas bulan puasa atau ramadhan sumber: http://tabir-ilmu.blogspot.com none
Nabi Muhammad telah menunjukkan contoh teladan yang terbaik dalam kepimpinan baginda. Bincangkan. Pendahuluan : • Nabi Muhammad SAW dilahirkan pada 12 Rabiulawal bersamaan 20 April tahun gajah. • Baginda menerima wahyu yang pertama pada 17 Ramadan ( 16 Ogos 610M ) iaitu srah Al Alaq dan dilantik secara rasmi sebagai nabi ketika berusia 40 tahun 6 bulan.

• Baginda telah menjalankan dakwah melalui dua cara iaitu berdakwah secara sulit selama kira-kira tiga tahun dan kemudian dilakukan secara terbuka tetapi mendapat tentangan yang nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. hebat dari orang Musyrikin sehingga baginda berasa sungguh kecewa dan berhijrah ke kota Madinah serta berjaya membina sebuah Negara yang berdaulat dan disegani.

• Disifatkan sebagai contoh yang terbaik, berakhlak sebagaimana yang diajar di dalam al-Quran. Baginda bukan sahaja seorang nabi dan rasul tetapi juga seorang pemimpin masyarakat dan Negara yang disegani. Isi : Kepemimpinan Nabi : S ebagai Pemimpin Agama : • Mempunyai empat sifat terpuji iaitu siddiq, amanah, tabligh dan fatanah ( beri contoh untuk setiap sifat terpuji ).

• Menyampaikan ajaran Islam kepada umat manusia • Baginda berakhlak mengikut ajaran yang diajar dalam al Quran sebagai seorang pendakwah, nabi menunjukkan sifat – sifat sebenar iaitu lemah lembut, toleransi, tegas dan berpegang teguh kepada ajaran yang dibawanya terutama aspek akidah.

Contohnya, baginda tetap bersabar menghadapi tentangan orang Musyrikin sehinggalah kemuncaknya mereka berkomplot untuk membunuh nabi. • Baginda melakukan aktiviti dakwah dengan penuh dedikasi dan tidak pernah cuba menunjukkan kuasa – kuasa luar biasa walaupun dianugerahkan pelbagai mukjizat oleh Allah SWT • Baginda telah menentukan beberapa bidang disiplin bagi menjamin kesejahteraan masyarakat iaitu ibadat (solat, puasa, zakat dan lain-lain), nikah kahwin, jenayah dan ketatanegaraan serta hubungan antarabangsa yang bersumberkan al Quran dan hadis.

• Dalam amanita terakhir baginda berpesan supaya umat manusia berpegang kepada al Quran dan hadis Sebagai Pemimpin Politik : • mengasaskan perlembagaan bertulis yang pertama di dunia iaitu sahifah Madinah.

• Kepimpinan baginda telah terserlah sebelum kerasulan baginda lagi apabila nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. menyelesaikan pertelingkahan antara ketua – ketua suku Arab Mekah yang hampir menumpahkan darah iaitu meletakkan semula batu hitam atau Hajarul aswad dipenjuru Kaabah.

• Mendamaikan pertelingkahan antara suku Aus dan khazraj Arab Madinah melalui perjanjian Aqabah satu dan dua • Diktiraf menjadi ketua Negara Islam Madinah melalui sahifah Madinah • Mengadakan hubungan diplomatic contohnya menghantar perwakilan islam ke Habsyah dan Mesir. • Memperkenalkan sistem Syura ( permesyuaratan) untuk membuat keputusan dalam semua bidang secara kolektif.

S ebagai Pemimpin Tentera : • menunjukkan mutu kepimpinan yang tinggi dalam bidang ketenteraan • menjadi pemimpin dalam 27 ekspedisi ketenteraan ( Ghazwah) yang disertai oleh baginda • akidahsyariat dan akhlak yang mulia menjadi asas dalam kepimpinan baginda dalam bidang ketenteraan.

• Baginda bertindak mengikut peraturan yang telah disyariatkan oleh Allah SWt • Mengamalkan sifat amanah dan tidak mudah lemah semangat dalam menghadapi musuh.

• Sentiasa adil kepada kawan samada kawan atau musuh. Contohnya membahagikan harta rampasan perang secara adil kepada kawan – kawan yang menyertai peperangan dan tidak melakukan pencerobohan terhadap musuh yang sudah lari dari medan perang atau kaum – kaum yang lemah.

• Berjaya merangka taktik dan strategi ketenteraan yang membawa kejayaan kepada pasukan tentera Islanm. • Memperkenalkan etika peperangan dalam Islam iaitu: • Mematuhi perintah Allah serta menuntut keredhaannya • Memberi pilihan sebelum berperang iaitu masuk Islam, bayar Jizyah dan berperang • Tentera Islam dilarang bertindak kejam terhadap tawanan perang, musuh yang telah mati. • Tentera Islam dilarang memerangi kanak- kanak, kaum wanita dan orang tua. • Tentera Islam dilarang memerangi orang yang sedang beribadat dan orang awam.

• Tentera Islam dilarang mengejar musuh yang telah lari. • Tentera Islam dilarang memusnahkan harta benda dan tanaman awam. • Berhenti berperang sekiranya musuh minta berdamai. • Patuh kepada ketua. • Tidak boleh lari dari medan peperangan. • Dibolehkan melakukan tipu muslihat dalam peperangan. Sebagai Pemimpin Masyarakat : • berjaya menyatukan masyarakat Madinah yang berbilang agama dan keturunan.

• Menyatukan umat Islam melalui persaudaraan antara Muhajirin dan Ansar berdasarkan konsep ukhuwah Islamiyah dan bantu membantu kea rah kebaikan. • Berjaya mengekalkan perpaduan masyarakat madinah seperti yang terkandung dalam Piagam Madinah.

• Persamaan taraf antara lelaki dan perempuan kecuali takwa. • Menaikkan taraf wanita .

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

• Menghapuskan batas – batas nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. kaum melalui konsep Ummah contohnya menyatukan orang Muhajirin, Ansar dan Yahudi ( diperingkat awal tetapi akhirnya Yahudi disingkirkan kerana melanggar Sahifah Madinah ). • Kebebasan beragama nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. semua penduduk Madinah dan mengamalkan adat masing –masing.

• Ketua-ketua suku diberikan peranan masing-masing menyelesaikan masalah anggota suku masing-masing contohnya Sa’d bin Ubadahketua suku Khazraj dan Sa’d bin Muadz, ketua suku Aus untuk menjalankan penyiasatan. Setelah terbukti kesalahan bani Quraizah, Sa’d bin Muadz untuk menetukan hukuman kerana beliau lebih arif mengenai kedudukan bani Quraizah Ketua Hakim : • Menjalankan kewajipan sebagai ketua hakim yang adil dan saksama.

• Menunjukkan beberapa etika yang perlu dipatuhi oleh mana hakim. • Contoh ketegasan baginda dipaparkan apabila baginda menegaskan bahawa hukuman memotong tangan terhadap pencuri akan dilaksanakan walaupun pencuri tersebut adalah Fatimah anak yang paling baginda sayangi.

Sebagai Perancang Ekonomi : • Memperkenalkan dasar ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman jahiliyyah dan menggalakkan umat Islam bekerja keras serta bergiat dalam bidang perniagaan dan pertanian.

• Berusaha membangunkan ekonomi umat Islam yang tergadai kepada orang Yahudi Kesimpulan : • Nabi Muhammad SAW bukan sahaja mempunyai ketokohan dari aspek kepimpinan baginda sebagai nabi dan rasul tetapi baginda juga sangat berkaliber dari aspek politik, social, ekonomi dan pertahanan. • Kepimpinan nabi Muhammad SAW telah membawa masyarakat Islam kepada kehidupan yang lebih baik dan teratur. March 24, 2010 at 9:54 PM Senang je tu din beramboi…. paling mudah kita belajar target markah….

Sejarah kertas 1 kene jawab 4 soalan…. lepas tu setiap soalan cuba sedaya upaya dapatkan 10 markah…… 4 X 10 = 40 markah…… pengalaman cikgu tanda kertas sejarah STPM, 40 markah tu dah kira hebat!!!!…. Cikgu tak tahu apa nak cakap lagi kalau satu soalan tu pun, din beramboi tak boleh dapat 10 markah…. Pages • Agama & Kepercayaan Jahiliah • Baitulmal Zaman Umayyah • Bandingan Masyarakat Feudal England & Jepun • Bandingan Objektif Pelayaran Tamadun China dan Islam • Bentuk Kepercayaan Masyarakat Melayu • Beza Antara Ekonomi Islam Dengan Ekonomi Kapitalis • Ciri Ekonomi Feudalisme • Ciri-ciri & Susun Lapis Masyarakat Feudal Di England • Ciri-ciri Jahiliah • Ciri-ciri Kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W • Ciri-ciri Masyarakat Agraria Di Belanda • Ciri-ciri Masyarakat Agraria Di China • Ciri-ciri Masyarakat Industri England • Ciri-ciri Masyarakat Industri Jerman • Ciri-ciri Masyarakat Maritim Portugal • Corak Kehidupan Masyarakat Melayu Selepas Kedatangan Islam • Dahagi India 1857 • Dasar Campur Tangan British • Dasar Merkantilisme di Eropah • Dasar Pemerintahan Maharaja Akhbar Dengan Maharaja Aurangzeb • Dasar Pendidikan China • Dasar Tidak Campurtangan kepada Campurtangan British Di Tanah Melayu • Ekonomi Acheh • Ekonomi Feudal • Ekonomi Feudal Di China • Ekonomi Feudal Di Jepun • Ekonomi Feudalisme Di Jerman • Ekonomi Feudalisme Di Perancis • Ekonomi Islam & Kapitalis • Ekonomi Kapitalisme • Ekonomi Kapitalisme Di Amerika Syarikat • Ekonomi Kapitalisme Di England • Ekonomi Nusantara • Ekonomi Zaman Khalifah Umar al-Khattab • Empayar & Kekuatan Tentera • Empayar Alam Melayu • Empayar Majapahit • Empayar Sri Vijaya • Etika Peperangan Dalam Islam • Faktor dan Kesan Perang Dunia 1 • Faktor Kemunculan Empayar Di Alam Melayu • Faktor Kemunculan Masyarakat Industri Di England • Faktor Kemunculan Masyarakat Maritim Portugal • Faktor Kemunculan Mazhab Dalam Islam • Faktor Melaka Sebagai Pusat Perdagangan • Faktor Nasionalisme Di Mesir • Faktor Pembentukan Negara Bangsa Turki Uthmaniyah • Faktor Pembentukan Nenara Bangsa Turki • Faktor Penerokaan & Pengembaraan Islam dan Barat • Faktor Penyebaran Islam Di Nusantara • Faktor Peperangan Masyarakat Timur Tengah • Faktor Perang Dunia 2 • Faktor Perkembangan Perindustrian Di Jepun • Faktor Perkembangan Perindustrian Kedua Jerman • Faktor-Faktor Kemunculan Masyarakat Feudal Di Jepun • Falsafah & Matlamat Ekonomi Islam • Feudalisme Di Jepun • Golongan Al-Riddah • Hijrah • Ibnu Taimiyah • Impak Pelayaran Barat • Institusi Pendidikan Alam Melayu • Institusi Wazir • Intelektual Zaman Graeco-Roman • Interaksi Tamadun Islam & Barat • Islam Di Eropah • Jenis-jenis Zakat & Kepentingannya • Jizyah Zaman Umayyah • Kautilya dan Niccolo • Kedudukan dan Peranan Golongan Pemerintah Selepas Campurtangan British • Kedudukan dan Peranan Maharaja Cina • Kedudukan dan Peranan Maharaja Cina • Kedudukan dan Peranan Sultan Sebelum Campurtangan British • Kegemilangan Baghdad • Kegiatan Ekonomi Islam • Kemunculan Acheh • Kemunculan Majapahit • Kepentinga Muzik Dalam Tamadun Awal • Kepentingan Ekonomi Islam • Kepentingan Hijrah • Kepentingan Sahifah Madinah • Kepercayaan Arab Jahiliah • Kepercayaan Masyarakat Melayu • Kepimpinan Nabi Muhammad s.a.w • Kesan Perang Salib • Kesan Sosio Ekonomi Akibat Perusahaan Bijih Timah Abad Ke- 20 • Kesenian Islam & Barat • Ketenteraan Alam Melayu • Ketenteraan India • Khalifah • Konsep Ekonomi dan Perkembangan • Konsep Hisbah • Kurikulum Pendidikan Dalam Tamadun China • Kurikulum Pendidikan Zaman Nabi Muhammad s.a.w.

• Legalisme & Confusianisme • Majlis Syura • Masalah Kaum Di Madinah • Masyarakat Feudal Jepun • Masyarakat Islam Mekah Dan Madinah • Masyarakat Islam Zaman Umayyah • Masyarakat Makkah dan Madinah • Matlamat Penerokaan Tamadun China & Islam • Nasionalisme Di Mesir • Nasionalisme Di Syria • Negara Bangsa Mesir • Negara Islam Madinah • Peluasan Kuasa British Di Negeri-negeri Melayu Utara 1897-1909 • Pembaharuan British 1874-1930 • Pembentukan Masyarakat Islam Mekah & Madinah • Pembentukan Ummah Di Madinah • Pemerintahan Beraja Alam Melayu • Pemikiran Humanisme • Pemodenan Meiji dan Chulalongkorn • Pendidikan Formal & Tidak Formal Di Alam Melayu • Penerokaan dan Penjelajahan Barat • Pengaruh Islam Dalam Hukum Kanun Melaka • Pengaruh Pendidikan Islam • Pengaruh Tamadun Islam • Pengukuhan Kuasa Raja-raja Melayu • Pentadbiran Masyarakat Melayu Sebelum Campur Tangan British • Pentadbiran Mesir • Pentadbiran Negeri-negeri Melayu Sebelum Campurtangan British • Pentadbiran Pusat China & India • Pentadbiran Umar Al-Khattab • Peranan Adat dan Ciri-ciri Undang-undang Melaka dan 99 Perak • Peranan Golongan Masyarakat Dalam Tamadun Mesir • Peranan Maharaja China • Peranan Maharaja Di China • Peranan Maharaja Di China dan Jepun • Peranan Muhajirin Dan Ansar • Peranan Pembesar Vietnam dan Burma Sebelum Kedatangan Barat • Peranan Raja Dalam Pemerintahan Melaka • Peranan Raja Di Negara Asia Tenggara • Perang Badar • Perang Candu Pertama 1839-1842 • Perang Dunia Pertama (1914-1918) : Faktor & Kesan • Perang Jawa • Perbezaan Antara Adat Perpatih Dengan Adat Temenggung • Perdagangan Di Pelabuhan Melaka • Perdagangan Melaka & Perlindungan China • Perdagangan Srivijaya dan Melaka • Perjanjian Hudaibiyah & Kesan • Perkembangan & Peranan Mata Wang Islam • Perkembangan Kurikulum Pendidikan Tamadun China • Perkembangan Masyarakat Islam di China • Perkembangan Perdagangan Di Alam Melayu • Perkembangan Pertanian Di Belanda • Perpaduan Ummah Di Madinah • Persatuan-persatuan Melayu 1926-1937 • Pertumbuhan Industri Di Amerika Syarikat • Pertumbuhan Industri Di England • Perubahan Pada Zaman Pertengahan Di Eropah • Piagam Madinah • Prinsip Asas Ekonomi Islam • Prinsip Syura • Raja Louis XIV • Reaksi Pembaharuan British 1874-1930 • Salehuddin al-Ayubbi • Sebab-sebab Desentralisasi • Sejarah Kota Makkah • Sekularisme • Sistem Adat Di Myanmar dan India • Sistem Ekonomi Di Tanah Melayu Sebelum 1874 • Sistem Ekonomi Perindustrian Di Jepun • Sistem Kapitalisme Eropah • Sistem Pembesar Di China • Sistem Pembesar Di Rusia • Sistem Pemerintahan Bani Abbasiyah • Sistem Pendidikan Pondok Di Alam Melayu • Sistem Pendidikan Rom Zaman Klasik • Sistem Raja/Maharaja di China • Struktur Masyarakat Islam Eropah • Struktur Masyarakat Melayu Sebelum Campurtangan British • Struktur Sosial Masyarakat Melayu Di Tanah Melayu Sebelum British • Sulayman Al-Mahri • Sumbangan I-Ching dan Cheng Ho • Sumbangan Marco Polo • Sumbangan Nicolas Copernicus dan Al-Biruni Dalam Ilmu Astronomi • Sumber Pendapatan Negara Zaman Nabi • Sun Tzu • Taktik & Strategi Peperangan Zaman Nabi Muhammad s.a.w.

• The Prince Oleh Nicolo Machiavelli • Ummah • Zakat Zaman Bani Abassiyah • Zakat Zaman Bani Umayyah • Zaman Pencerahan Di Eropah • Zaman Renaissance Archives • March 2017 • September 2016 • June 2016 nabi muhammad saw.

berdakwah di makkah selama. May 2016 • March 2016 • December 2015 • January 2015 • June 2014 • August 2013 • May 2013 • November 2012 • September 2012 • July 2012 • June 2012 • May 2012 • February 2012 • January 2012 • November 2011 • October 2011 • September 2011 • August 2011 • July 2011 • June 2011 • May 2011 • April 2011 • March 2011 • February 2011 • November 2010 • October 2010 • August nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. • June 2010 • April 2010 • March 2010 • February 2010 • November 2009 • October 2009 • September 2009 • July 2009 • October 2008 • September 2008 Arkib • March 2017 • September 2016 • June 2016 • May 2016 • March 2016 • December 2015 • January 2015 • June 2014 • August 2013 • May 2013 • November 2012 • September 2012 • July 2012 • June 2012 • May 2012 • February 2012 • January 2012 • November 2011 • October 2011 • September 2011 • August 2011 • July 2011 • June 2011 • May 2011 • April 2011 • March 2011 • February 2011 • November 2010 • October 2010 • August 2010 • June 2010 • April 2010 • March 2010 • February 2010 • November 2009 • October 2009 • September 2009 • July 2009 • October 2008 • September 2008 Paling Diminati • Struktur Sosial Masyarakat Melayu Di Tanah Melayu Sebelum British • Perkembangan Perdagangan Di Alam Melayu • Sistem Pemerintahan Bani Abbasiyah • Perbezaan Antara Adat Perpatih Dengan Adat Temenggung • Pendidikan Formal & Tidak Formal Di Alam Melayu • Faktor dan Kesan Perang Dunia 1 • Pentadbiran Masyarakat Melayu Sebelum Campur Tangan British • Sistem Ekonomi Di Tanah Melayu Sebelum 1874 • Kedudukan dan Peranan Sultan Sebelum Campurtangan British • Ciri-ciri Kepimpinan Nabi Muhammad S.A.W § Kitab suci Al Quran mengariskan ciri-ciri jahiliyah seperti berikut: Zaman yang tidak mempunyai nabi dan kitab suci sebagai petunjuk Zaman yang tidak mempunyai peradaban atau tamadun.

Zaman masyarakatnya yang tidak berakhlak, angkuh dan bongkak. Zaman masyarakatnya jahil kerana tidak boleh menulis dan membaca § Mengikut kategori penduduk. Arab Badwi tinggal di kawasan luar bandar mengusahakan kegiatan ekonomi seperti menternak unta, lembu, kambing di kawasan subur seperti Yaman dan Madinah mereka menanam kurma dan anggur.

Arab Hadari pula tinggal di kawasan bandar. Terlibat dalam kegiatan pertukangan, membuat patung dan membuat senjata. Terlibat dalam kegiatan perdagangan. § Masyarakat Jahilyah tidak memiliki ilmu pengetahuan yang tinggi.

Kebanyakan mereka merupakan masyarakat buta huruf. Oleh itu setiap tindakan mereka lebih berdasarkan naluri dan emosi. Menurut al-Baladhuri, bilangan mereka yang boleh membaca dan menulis hanya kira-kira 17 orang sahaja.

Ilmu pengetahuan hanya untuk untuk golongan tertentu sahaja seperti golongan bangsawan dan perkembangan ilmu pengetahuan berlaku dalam bentuk lisan § Manusia jahiliyah mengamalkan amalan buruk seperti minum minuman keras, berzina dan membunuh anak perempuan.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

Susun lapis masyarakat kelas dan keturunan seperti atas, menengah, biasa dan abdi. Kedudukan kaum wanita begitu rendah dan dijadikan barangan nafsu lelaki. Namun begitu mereka terkenal dengan adat menghormati tetamu, tepati janji dan berani. § Kedatangan Islam menekankan pemberian hak seperti hidup bebas, berfikir dan menghapuskan perhambaan dan semangat assabiyah dan diganti dengan sistem ukhwah Islamiah.

Kedudukan wanita ditingkatkan dan pembunuhan bayi perempuan diharamkan. Nabi pernah bersabda bahawa orang yang paling mulia ialah mereka yang paling beriman di sisi Allah S.W.T.

§ Nabi Muhammad telah berusaha menyebarkan ajaran Islam di Makkah secara berperingkat-peringkat. Dakwah Nabi pada mulanya dilakukan secara rahsia dan kemudian secara terbuka. Pada mulanya orang Arab Quraisy tidak mengambil berat tentang penyebaran Islam kerana hanya melibatkan keluarga Nabi Muhammad s.a.w.

sahaja § Penentangan masyarakat Arab Quraisy Makkah terhadap Nabi bukan sahaja disebabkan oleh prinsip persamaan taraf yang dianjurkan oleh Islam tetapi juga disebabkan oleh faktor-faktor lain. Tentangan daripada masyarakat Quraisy Mekah sedikitpun tidak merencatkan usaha Nabi untuk berdakwah malah semakin menambahkan keazaman baginda untuk menyebarkan ajaran Islam § Setelah tiga tahun Rasulullah s.a.w.

menyampaikan ajaran Allah secara sulit, akhirnya Allah menyeru Rasulullah menyampaikan ajaran secara terbuka dengan bukti turunnya ayat 94 surah Al-Hijr. Rasulullah s.a.w. menghadapi penentangan kemudian setelah mula menegaskan kesesatan golongan masyarakat Makkah menyembah berhala yang menjadi anutan turun temurun.

§ Ajaran Rasulullah s.a.w. menegaskan kepada keesaan Allah, akidah, dan tauhid. Perkara-perkara dalam rukun iman seperti percaya hari kiamat sukar untuk diterima oleh masyarakat Makkah Sukar menerima hakikat seperti adanya hari pembalasan, pahala dan dosa, syurga dan neraka yang dianggap oleh mereka bertentangan dengan ajaran nenek moyang § Suku-suku lain di Makkah berasa nabi muhammad saw.

berdakwah di makkah selama. Rasulullah s.a.w. akan mengambil alih kuasa di Makkah. Kebimbangan diperkuat oleh Bani Hasyim yang melindungi baginda dalam menyampaikan ajaran Islam. Sebab itulah Bani Hasyim dikenakan pemulauan social oleh suku lain di Makkah selama hampir tiga tahun untuk melemahkan kegiatan Rasulullah s.a.w.

§ Pada tahap awal penyebaran Islam, Rasulullah s.a.w.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

telah mendapat penentangan daripada masyarakat Kota Makkah dan diatasi dengan pasif. Berkat daripada kesabaran Rasulullah s.a.w. setelah berhijrah ke Madinah, baginda berjaya mewujudkan sebuah negara Islam dan mengatasi penentangan inidengan lebih agresif sehingga berjaya menegakkan syiar Islam. § Selepas kewafatan Nabi Muhammad SAW, telah berlaku suatu perubahan besar dari sudut politik, ekonomi dan sosial umat islam yang terdiri membawa kepada perkembangan budaya dan msyarakat Islam yang terdiri dripada pelbagai bangsa dan keturunan.

Peristiwa ini telah mencetuskan suatu fenomena baharu dalam sejarah umat Islam bermula dari era Khulafa al- Rasyidin hinggalah kepada era-era selepasnya. § Antara usaha Nabi Muhammad SAW untuk membentuk masyarakat Islam di Makkah adalah melalui dakwah. Langkah-langkah dakwah di ambil sama ada secara sulit atau terang-terangan. Secara sulit, baginda berdakwah kepda keluarga, anak-anak angkat, saudara mara dan para sahabat. Baginda menyeru mereka beriman kepda Allah SWT dan rasul-NYA serta meninggalkan amalan menyembah berhala.

§ Baginda juga menyeru mereka kebaikan, iaitu ma’ruf dan meninggalkan kejahatan, iaitu munkar seperti minum arak, brjudi, berzina, mencuri dan membunuh. Dakwah yang dijalankan oleh baginda adalah secara lemah lembut. Hanya beberapa org dalam kalangan penduduk Makkah yang memeluk islam setelah kira-kira tiga tahun dakwah dakwah secara sulit di jalankan. Orang pertama yang memeluk islam ialah: Siti khadijah (wanita), Ali bin Abu Talib (kanak-kanak) dan Abu Bakkar al-siddiq (lelaki dewasa) § Peringkat dakwah secara sulit telah dilakukan secara sulit telah dilakukan secara berhati-hati melalui individu tertentu seperti Abu Bakar al-Siddiq dan al- Arqam bin Abi al-Arqam yang menghadiahkan rumahnya sebagai markas untuk menyebarkan agama Islam.

Mereka yang memeluk islam di Makkah terdiri daripda golongan miskin dan kaya, termasuk Abu bakar al- Siddiq dan uthman bin Affan. Namun begitu, bilangnya terlalu kecil berbanding dengan Madinah selepas hijrah.

§ Selepas 3 tahun berdakwah secara sulit, turun wahyu supaya Nabi Muhammad SAW bedakwah secara terang-terangan. Walaubagaimanapun sambutan daripada kaum keluarga baginda agak dingn, terutamanya tentangan oleh bapa saudaranya, Abu Lahab sehingga turun ayat al-Quran yang mengutuk perbuatan tersebut, iaitu surah al-Lahab, ayat 1-5.

Selepasnya turunnya ayat al-Quran, maka bermulalah aktiviti dakwah secara terang-terangan Allah swt mengarahkan baginda supaya memberikan peringatan dan amaran kepada kaum keluarga baginda supaya patuh dan setia kepada orang yg beriman. Namun begitu, Abu Lahab enggan menurut perintah Allah SWT dan Rasul-NYA serta terus menentang dan memusuhi baginda dan agama islam. § Kaum Quraisy menentang usaha dakwah Nabi Muhammad SAW dan mencabar baginda supaya menunjukkan mukjizat seperti nabi-nabi terdahulu.

Tujuan mereka semata-mata untuk menghina Nabi Muhammad SAW dan kerasulan baginda. Kaum Quraisy mula terasa terhina kerana Nabi Muhammad SAW menyelar agama berhala mereka, iaitu agama nenek moyang mereka. Mereka meminta agr abu talib menasihati anak saudaranya, tetapi Nabi Muhammad SAW tetap meneruskan seruan islam. Sikap dan pendirian Abu Talib memihak Nabi Muhammad SAW menyebabkan kaum Quraisy bertambah marah dan meminta agar Nabi Muhammad SAW di serahkan kepada mereka.

§ Setelah usaha tersebut gagal, mereka cuba memujuk Nabi Muhammad SAW dengan menawarkan perempuan, harta dan pangkat dengan syarat baginda meninggalkan seruan islam, tetapi tawaran ini di tolak. Kaum Quraisy kemudiannya menggunakan cara kompromi dengan mencadangkan agar Nabi Muhammad SAW menyembah berhala dan mereka akan menyembah Tuhan Nabi Muhammad SAW. Tawaran ini di tolak oleh baginda berdasarkan perintah Allah SWT dalam surah al-Kaafirun,ayat 1-6 yang bermaksud “terdapat pemisahan mutlak antara agama Islam daripada agama berhala.” § Umat islam telah berpindah ke Habsyah bagi mengelakkan penyeksaan kaum Quraisy, di samping berdakwah utk menyebarkan agama islam.

Peristiwa tersebut berlaku pada bulan rejab tahun 615 M. Mereka selamat sampai di Habsyah dan di berikan perlindungan oleh rajanya Najasyi. Nabi Muhammad SAW pula terus berdakwah di Makkah. Kaum Quraisy masih tdk berpuas hati dan menghantar dua org utusan meminta agar raja Najasyi memulangkan org islam. Namun usaha tersebut gagal kerana raja Najasyi sendri telah tertarik dgn islam.

§ Pemulauan yg berlaku selama kira-kira tiga tahun itu merangkumi larangan melakukan urusan jual beli, perkahwinan dan memberikan pertolongan kepada kaum keluarga Nabi Muhammad SAW. Mereka hanya di benarkan keluar pada musim haji. Peluang ini di gunakan oleh nabi Muhammad SAW menyebarkan agama islam kepada jemaah haji yg datang dari seluruh semenanjung Tanah Arab. § Selepas kematian Abu Talib dan siti Khadijah, penentangan kaum Quraisy terhadap Nabi Muhammad SAW semakin kuat.

Keadaan ini memaksa baginda mencari perlindungan di Ta’if kerana di Makkah baginda tiada lagi tempat berlindung. Nabi Muhammad SAW telah pergi ke Ta’if secra bersendirian untuk meneruskan usaha dakwah di samping mendapatkan pertolongan dripada pemimpin Ta’if, namun usaha ini gagal.

Kegagalan tersebut tdk melemahkan usaha baginda untk meneruskan perjuangan menegakkan agama islam.baginda terus menyeru kpada kabilah-kabilah Arab yg datang ke Makkah utk menunaikan haji agar menerima islam. § Nabi Muhammad SAW berasa tersisih daripda masyarakat Makkah setelah seruannya ditolak oleh kaum Quraisy dan Bani Thaqif di Ta’if.

Kaum Quraisy tdk senang melihat org islam berhijrah ke madinah kerana dikhuatiri mereka akan mewujudkan kuasa baharu d sana. Satu komplot utk membunuh Nabi Muhammad SAW telah di usulkan oleh Abu Jahal. Dgn ini berharap ajaran islam akan terkubur dan mereka yg berhijrah ke Madinah akn pulang semula ke Makkah. Nabi Muhammad SAW tlh mengetahui komplot pembunuhan trsebut. Oleh itu, Ali bin Abi Talip menawarkan diri utk tidur di tmpat baginada.baginda telah berhijrah bersama-sama abu bakar secara senyap-senyap.

Berita tentang kegagalan menangkap Nabi Muhammad SAW telah mnggemparkan masyarakat seluruh penduduk Makkah. § Dalam suasana yg tertekan akibat ancaman Quraisy itu, berlaku peristiwa yg menakjubkan iaitu israk dan mikraj pada 27 rejab tahun ke-11 kerasulan baginda. Peristiwa ini merupakan mukjizat yang amat besar ke atas Nabi Muhammad Saw. Peristiwa israk dan mikraj telah menggemparkan masyarakat Quraisy Makkah. Mereka menuduh Nabi Muhammad SAW sebagai pembohong. Namun keadaan tersebut tdk mengugat iman org islam dan Abu Bakar merupakan org yg pertama menyakini nabi muhammad saw.

berdakwah di makkah selama. israk dan mikraj. Disebabkan itu, beliau mndapat gelaran al-siddiq (yang membenarkan). § Kepentingan israk dan mikraj adalah menunjukkan kekuasaan Allah SWT. Bermulanya fardu solat lima waktu sehari semalam keada umat islam, Dapat memeperkukuh iman dan nead org islam, Membuktikan bahawa Nabi Muhammad SAW diutus bagi seluruh umat mnusia sepanjang zaman hingga kiamat dan telah melahirkan kira-kira 150 org masyarakat islam Makkah hasil daripada usaha dakwah.

§ Pada tahap awal penyebaran Islam, Rasulullah s.a.w. telah mendapat penentangan daripada masyarakat Kota Makkah dan diatasi dengan pasif. Berkat daripada kesabaran Rasulullah s.a.w. setelah berhijrah ke Madinah, baginda berjaya mewujudkan sebuah negara Islam dan mengatasi penentangan inidengan lebih agresif sehingga berjaya menegakkan syiar Islam.

§ Umat Islam sebagai ummah yang bertanggungjawab mengembangkan tugas sebagai khalifah di atas muka bumi ini sesuai dengan tujuan manusia diciptakan.

Rasulullah S.A.W telah meletakkan batu asas kepada umat islam melalui pembentukan generasi islam yang pertama ketika baginda S.A.W masih hidup. Generasi islam yang pertama adalah contoh ummah yang memiliki ciri-ciri yang lengkap dan menjadi contoh kepada umat islam selepasnya § Tamadun Islam terbina dan berkembang berasaskan konsep ummah. Mengikut kamus dewan, ummah berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud umat biasanya di maksudkan umat islam.

Konsep ummah ialah konsep yang unik kerana ummah yang terbina tidak berasaskan kepada bangsa,warna kulit mahupun sempadan Geografi. Setiap masyarakat islam tanpa mengira bangsa,warna kulit mahupun sempadan geografi, dikira sebagai satu ummah. § Ummah bererti masyarakat atau umat manusia. Dalam konteks ummah pada zaman Nabi Muhammmad SAW, masyarakat yang mematuhi Piagam Madinah termasuk umat Islam & bukan Islam kaum Yahudi di Madinah.

Keadaan ini berbeza dengan nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. yang lain kerana pada kebiasannya pembentukan masyarakat atau ummah berdasarkan pada bangsa,seperti tamadun China yang berlandaskan bangsa Cina,tamadun Parsi yang berlandaskan bangsa Parsi dan sebagainya.

Perkataan ummah telah di sebut dalam al-Quran sebanyak 40 kali yang beerti masyarakat, kumpulan atau manusia. § Konsep ummah berbeza dengan konsep masyarakat. Konsep masyarakat terbatas dengan geopolitik, bahasa, Negara & bangsa tertentu.

Istilah masyarakat timbulkesan daripada pergolakan sosiopolitik di Eropah yang menekankan aspek nasionalisme atau semangat kebangsaan sesebuah masyarakat & Negara. Manakala dalam Islam, konsep ummah bermaksud masyarakat universal yang di anggotai oleh pelbagai jenis kaum & bangsa disatukan oleh komitmen terhadap Islam. § Oleh itu, setiap individu muslim secara langsung menjadi anggota dalam kesatuan ummah atau umat Islam.

Dalam erti kata yang lain, mereka bersatu berasaskan tauhid (keimanan kepada allah) & bukan berlandaskan warna kulit, bahasa dan bangsa. Atas dasar Islam, maka tidak wujud permusuhan kelompok atau kaum. Oleh itu, terbentuklah ummah atau umat Islam yang aman damai, harmoni dan lahirlah tamadun umat islam yang gemilang. § ummah islam yang pertama di makkah dan di madinah dibina atas dasar ilmu bersesuaian dengan prinsip islam yang meletakkan ilmu sebagai asas keimanan dan ibadah.

Rasulullah Nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. telah menerapkan kepentingan ilmu sejak permulaan dakwah. Justeru, baginda menjadikan rumah al-Arqam bin abi al-Arqam sebagai markas untuk menyampaikan ilmu akidah dan islam. § Baginda S.A.W sentiasa mengajar para sahabat supaya bersikap menjalani aktiviti kehidupan yang meliputi politik,ekonomi,dan sosial.

Rasulullah S,A,W menyatakan bahawa baginda ialah orang yang paling bertakwa kepada Allah S.W.T tetapi baginda berkahwin dan mempunyai keluarga. hal ini sebagai petunjuk bahawa perlu ada keseimbangan dalam memenuhi keperluan rohani dan jasmani.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

§ Baginda S.A.W juga pernah melarang seorang sahabat yang begitu gemar membaca al-Quran sehingga mengabaikan tanggungjawab kepada isteri dan kesihatan diri.

Baginda menasihatinya dengan menyatakan bahawa setiap sesuatu ada hak yang perlu dipenuhi, iaitu hak kepada Allah, hak kepada isteri, hak kepada tubuh badan dan sebagainya. § ummah ukhuwwah bermaksud umat islam adalah saling bersaudara nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. satu dengan yang seperti ditegaskan oleh Allah S.W.T dalam surah al-hujurat ayat 10. ikatan persaudaraan yang dijalinkan oleh Rasulullah S.A.W antara umat islam membentuk satu ummah yang sanggup berkorban jiwa, tenaga, dan harta untuk saling membela dan mempertahankan antara satu dengan yang lain.

§ Nabi Muhammad s.a.w diutus bagi menyampaikan risalah kepada seluruh umat manusia tentang ajaran Islam. Baginda ialah Nabi dan Rasul terakhir.

Hal ini bermakna tidak ada nabi dan rasul selepasnya. Baginda telah berjaya membentuk sebuah masyarakat (ummah) dan negara Islam di Madinah. Peristiwa ini telah mencetuskan suatu fenomena baharu dalam sejarah umat Islam bermula daripada era Khulafa` al-Rasyidin hinggalah kepada era-era selepasnya. § Ummah bererti masyarakat atau umat manusia. Dalam konteks ummah pada zaman Nabi Muhammmad SAW, masyarakat yang mematuhi Piagam Madinah termasuk umat Islam & bukan Islam kaum Yahudi di Madinah.

Keadaan ini berbeza dengan tamadun-tamadun yang lain kerana pada kebiasannya pembentukan masyarakat @ ummah berdasarkan pada bangsa,seperti tamadun China yang berlandaskan bangsa Cina,tamadun Parsi yang berlandaskan bangsa Parsi & sebagainya. Perkataan ummah telah di sebut dalam al-Quran sebanyak 40 kali yang beerti masyarakat,kumpulan @ manusia. § Tamadun Islam terbina dan berkembang berasaskan konsep ummah.

Mengikut kamus dewan, ummah berasal daripada perkataan Arab yang bermaksud umat biasanya di maksudkan umat islam. Konsep ummah ialah konsep yang unik kerana ummah yang terbina tidak berasaskan kepada bangsa,warna kulit mahupun sempadan Geografi. Setiap masyarakat islam tanpa mengira bangsa,warna kulit mahupun sempadan geografi, dikira sebagai satu ummah.

§ Ummah bererti masyarakat atau umat manusia.Perkataan ummah disebut dalam al-Quran sebanyak 40 kali.Umat-umat yang disebut dalam al-Quran termasuklah umat Nabi Ibrahim a.s, umat Nabi Isa a.s., dan umat Nabi Muhammad s.a.w Dalam konteks ummah pada zaman Nabi Muhammad s.a.w di Madinah, ia tidak sahaja terhad kepada umat Islam sahaja, tetapi juga termasuk umat bukan Islam seperti kaum Yahudi yang berada di Madinah ketika itu.

§ Dengan kata lain, ummah Nabi Muhammad s.a.w ialah masyarakat yang mematuhi undanh-undang Negara Islam sama ada mereka seagama ataupun tidak. Namun berikutan penyingkiran kaum Yahudi dari Madinah, maka konsep ummah terbatas pada umat Islam yang tinggal di kota Madinah. Penyingkiran kaum Yahudi disebabkan mereka tidak mematuhi Piagam, dan sekaligus terkeluar daripada lingkungan ummah Nabi Muhammad s.a.w § Sebelum ketibaan Nabi Muhammad s.a.w ke Madinah, agama Islam tersebar di Madinah menerusi usaha mereka yang menyertai Perjanjian Aqabah I dan II serta 12 orang naqib yang dilantik oleh baginda.

Oleh itu,penyebaran Islam di Madinah lebih mudah daripada berbanding di Makkah. Meskipun begitu, usaha kearah mendaulatkan agama Islam di Madinah bukanlah satu perkara yang mudah. Banyak rintangan dan cabaran telah di hadapi oleh baginda serta sahabat terutama setelah agama Islam mendapat tempat yang kuat dan kukuh dari segi politik dan ekonomi.

§ Sebelum itu tidak ada rintangan,ini terbukti apabila umat Islam dapat mendirikan sebuah masjid di tengah-tengah Kota Madinah dan boleh beribadat secara terbuka di kota tersebut berbanding ketika berada di Makkah. Keadaan ini sudah tentu memberi peluang kepada baginda berfikir menerusi bimbangan wahyu untuk membangunkan umat Islam. Tujuan ini tidak mungkin terlaksana melainkan setelah umat Islam bersatu padu.Oleh itu,langkah baginda seterusnya adalah menyatupadukan umat Islam Madinah dan membentuk Negara Islam.

§ Aus dan Khazraj merupakan penduduk asal Madinah.Sebelum kedatangan Islam dan Nabi Muhammand Nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama., kedua-duanya golongan ini sentiasa bermusuhan antara satu dengan yang lain dan banyak peperangan yang berlaku antara dua puak ini seperti Perang Sumair dan Perrang Bu’ats sehingga mengorbankan banyak nyawa,malah peperangan antara mereka berlarutan sekian lama. § Masjid menjadi lambing kesatuan ummah dan umat Islam.

Sebelum Nabi Muhammad SAW tiba di Madinah,baginda tiba di sebuah perkampungan Quba; yang letaknya lebih kurang 3 kilometer dari Madinah. Disini baginda telah membina Masjid Quba; iaitu masjid pertama yang dibina dalam sejarah umat.

Rasulallah SAW terus menunaikan solat selepas masjid itu siap. § Pembinaan masjid ini menujuikkan bahawa ibadat menjadi tempat kesatuan ummah untuk berkumpal. Masjid juga menjadi institusi keilmuan bagi Rasulallah SAW mengembangkan dakwah Islamiah. Selain itu, masjid juga berfungsi sebagai tempat untuk orang Islam bertemu serta berbincang (bernesyuarat) bagi menyelesaikan sebarang masalah. § Setelah Nabi Muhammad SAW Berjaya menyatukan Aus dan Khazraj,Rasulallah SAW berusaha pula mempersaudarakan orang Ansar dan Muhajirin.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

Tujuan Rasulallah berbuat demikian adalah untuk membantu orang Muhajirin dari sudut ekonomi dan kepentingan umum juga, termasuklah social dan politik Islam di Madinah. Sekiranya masalah ekonomi tidak dapat diselesaikan terlebih dahulu, maka adalah sukar bagi baginda untuk membangunkan sebuah Negara yang benar-benar kukuh.

§ Sebelum membentuk sebuah Negara, perlembagaan Negara dibentuk untuk menjamin keamanan dan pengurusan pentadbiran Negara sama ada dalam bidang politik, sosial, agama, ekonomi dan sebagainya. Oleh itu, perlembagaan untuk Negara Islam Madinah telah diwujudkan oleh Nabi Muhammad SAW untuk menjamin perpaduan dalam kalangan penduduk Madinah sebagai sebuah komuniti atau ummah dan menjadi asas pemerintahan kerajaan Islam. § Perlembagaan ini diwujudkan hasil daripada persetujuan bersama antara orang Islam dengan orang Yahudi.

Pada dasarnya, kesemua penduduk Madinah menerima perlembagaan ini secara terbuka. Dalam perlembagaan ini, beberapa aspek penting telah diberikan penekanan oleh Nabi Muhammad SAW seperti tanggungjawab bersama untuk mempertahankan Madianah, kebebasan beragama, al-Qurqn sebagai asas peraturan, perlembagaan dan kedudukan Rasulallah SAW sebagai ketua Negara. § Pelaksanaan syura dalam menyelesaikan masalah adalah begitu penting dalam sesebuah pertubuhan atau pentadbiran Negara Syura ialah sebuah konsep perbincangan bagi menyelesaikan masalah dalam pentadbiran umat Islam.

Pentingnya syura dilaksanakan adalah untuk mengelakkan perbalahan pendapat., pandangan dan sebagainya dalam rangka untuk menyatukan persafaham dan permuafakatan antara semua pihak dalam pelbagai perkara.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

§ System syura atau mesyurat telah dilaksanakan oleh Nabi Muhammad SAW melibatkan semua peringkat, yang bertujuan untuk menjamin keadilan dan mengelakkan kezaliman. Sebarang masalah yang timbul sama ada dalam bidang ekonomi, politik, dan sosial akan dibincangkan dan diselesaikan bersama.

Setiap anggota masyarakat diberikan peluang untuk memberi dan mengemukakan pendapat selagi tidak bercanggah dengan dasar-dasar yang telah ditetapkan oleh al-Quran. § Nabi Muhammad SAW ialah pemimpin agung umat Islam dan baginda merupakan pemimpin dan orang pertama yang menegakkan Negara Islam di Madinah. Oleh itu, baginda bertindak sebagai ketua Negara Islam dan juga pemimpin masyarakat, pemimpin dalam solat, pemerintah tentera serta panglima dalam peperangan.

Baginda menyusun dan membentuk dasar pemerintahan kerajaan Islam dengan menubuhkan struktur pemerintahan, iaitu memebentuk organisasi kerajaan yang merangkumi pelbagai jawatan, melantik pegawai, dan kakitangan di peringkat pusat dan wilayah.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

§ Selain itu, baginda turur menubuhkan dan membentuk system kewangan yang merangkumi sumber kewangan, percukaian, zakat, jizyah, sedekah, ghanimah, dan lain-lain. Selain bidang kewangan, Nabi Muhammad SAW turut menubuhkan pasukan tentera. Pasukan tentera adalah penting bagi sesebuah Negara. Tujuannya adalah untuk mempertahankan kesucian serta kedaulatan agama dan Negara. Rasulallah SAW telah Berjaya menubuhkan pasukan tentera yang kuat dan mempunyai semangat jihad yang tinggi.

Tentera Islam telah memperoleh beberapa kejayaan termasuklah dalam Perang Khandak, Mu’tah, dan sebagainya.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

§ Usaha-usaha dakwah juga dipergiatkan. Kegiatan tidak lagi tertumpu di Madinah. Beberapa utusan telah di hantar untuk menjalin hubungan diplomatic disamping berdakwah. Antaranya termasuklah menghantar utusan ke Habsyah, Yamamah, Mesir dan lain-lain. Ada antara utusan tersebut diterima baik dan ada juga yang ditolak. § Z aman khulafa ar-Rasyidin Sepanjang tempoh pemerintahan di Madinah mempunyai struktur pentadbiran islam yang mantap telah Berjaya di bentuk dn menjadi panduan kepada zaman-zaman selepasnya.

Khalifah pada zaman ini terdiri daripada Khalifah Abu Bakar as-Siddiq, Khalifah Umar al-Khattab, Khalifah Uthman Affan dan Khalifah Ali Abi Talib § Semasa pemerintahan Khulafa al-Rasyidin di kota madinah ini terdapat dua golongan penduduk terbesar,iaitu orang arab dan yahudi. Orang arab islam, terdiri dari orang-orang Ansar d an orang -orang muhajirin. Manakala orang yahudi di madinah pula terbahagi kepada beberapa kumpulan, antaranya Bani Qainuqa; Bani Quraizah; dan Bani Nadir.

§ Golongan ini telah ditentang secara habis-habisan oleh Khalifah Abu Bakar melalui ketenteran di seluruh pelosok Tanah Arab dan khususnya di Iraq dan Yaman.

Peristiwa ini telah memberikan kemenangan kepada pihak Islam danb bermulanya perluasan wilayah di luar Tanah Arab seperti Iraq, Syria dasn Mesir. § Kaum Syiah ialah pengikut-pengikut Khalifah Ali yang setia dan wujud selepas peristiwa Majlis Tahkim.

Selepas Muawiyah bin Abu Sufyan secara nyata memperdayakan Khalifah Ali dalam Majlis Tahkim, golongan ini menjadi semakin aktif. Golongan Syiah menjadi kuat dan fanatik selepas kuasa sebagai Khalifah yang nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. oleh Khalifah Ali Abi Talib telah diambil alih oleh Muawiyah bin Abu Sufyan.
§ Keluarga Nabi Muhammad s.a.w dikenali sebagai Bani Hasyim. Kewibawaan kepimpinan Bani Hasyim dapat di lihat pada zaman Abdul Mutalib.

Nabi Muhammad s.a.w berjaya menyelesaikan masalah peletakan semula Hajar al-Aswad yang menjadi rebutan dalam kalangan ketua-ketua kabilah di Makkah. Di Madinah, beliau dilantik sebagai pemimpin tertinggi negara Islam dan sekali gus dapat membawa masyarakat Islam Madinah meraih pelbagai kejayaan. § Sifat-sifat kenabian dan kerasulan yang terdapat pada diri baginda seperti bercakap benar ( siddiq), amanah, menyampaikan wahyu (tabligh), bijaksana (fatanah), berakhlak, lemah lembut, berbudi pekerti, penyabar, toleran, berdikasi dan lain-lain.

Akhir sekali, mukjizat yang dianugerahkan kepada baginda. Contoh, mukjizat teragung ialah Al-Quran. § Merencana proses Hijrah; dimulai dengan memeterai perjanjian Aqabah I dan II bagi menanam “benih” Islam di Madinah agar memudahkan baginda berhijrah kelak.

Mengubal Piagam Madinah; bersumberkan wahyu dan norma-norma masyarakat yang tidak bertentangan dengan syarak. 47 fasal yang terkandung dalam Piagam Madinah dipersetujui oleh masyarakat tanpa mengira agama.

§ Memperkenalkan etika peperangan; bukan sekadar menggambarkan sikap tentera Islam yang berdisiplin malah menolak tanggapan bahawa tentera Islam berperang berdasarkan dendam dan mementingkan habuan dunia.

Mengamalkan musyawarah dalam pemerintahan; mengelak rasa tidak puas hati dalam kalangan warga Madinah.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

§ Nabi Muhammad s.a.w b Abdullah telah dilahirkan pada 12 Rabiulawal bersamaan 20 April tahun gajah 570 Masihi. Baginda telah menerima wahyu pertama pada 17 Ramadhan bersamaan 16 Ogos 610 Masihi. Dengan ini baginda secara rasmi telah dilantik sebagai nabi ketika berusia 40 tahun 6 bulan. Kerasulan Baginda telah tercatat dalam ayat al-Quran iaitu dalam surah al Muddathir ayat 1 hingga 7.

Baginda telah diseru agar berdakwah secara senyap dan secara terang-terangan. § Akibat tentangan yang hebat oleh kaum Musyrikin Makkah baginda terpaksa berhijrah ke Madinah dan berjaya mendirikan sebuah kerajaan Islam yang kuat dan disegani di sana.

Al-Quran menyifatkan nabi Muhammad s.a.w. sebagai ‘Contoh Terbaik’atau Uswah Hasanah. Baginda mempunyai akhlak sebagaimana akhlak yang diajar dalam al-Quran. § Sifat-sifat kenabian dan kerasulan yang terdapat pada diri baginda seperti bercakap benar ( siddiq), amanah, menyampaikan wahyu (tabligh), bijaksana (fatanah), berakhlak, lemah lembut, berbudi pekerti, penyabar, toleran, berdikasi dan lain-lain.

Akhir sekali, mukjizat yang dianugerahkan kepada baginda. Contoh, mukjizat teragung ialah Al-Quran. § Baginda terkenal sebagai seorang yang sangat amanah atau digelar al-Amin dalam nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. masyarakat Makkah. Sewaktu berada di Madinah baginda telah berjaya menyatukan semula masyarakat Madinah yang berbilang agama dan keturunan setelah berlaku perpecahan begitu lama. Kemudian baginda telah mempereratkan hubungan persaudaran antara kaum Muhajirin dan Ansar.

Bagi mengekalkan perpaduan nabi Muhammad s.a.w menyeru semua kaum yang terdapat di Madinah bersama-sama berganding bahu dan bertanggungjawab mempertahankan Madinah daripada serangan musuh-musuh Islam.

nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama....

Perkara ini terkandung dalam piagam Madinah yang menjelaskan tanggungjawab orang Islam dan orang bukan Islam dalam mempertahankan Madinah.

§ Konsep keadilan beliau dalam masyarakat terserlah dalam kes komplot kaum yahudi bani Quraizah yang berkomplot dengan kaum Musyrikin Quraisy untuk menentang Islam. Dalam kes ini beliau telah menyerahkannya kepada ketua-ketua suku iaitu Sa’d b. Ubadah ketua kaum Khazraj dan Sa’d b. Mu’adh ketua suku Aus untuk menjalankan siasatan. Setelah siasatan selesai nabi menyerahkan kuasa menjatuhkan hukuman kepada Sa’d b. Mu’adh kerana beliau lebih arif tentang kedudukan bani Quraizah.

§ Kepimpinan politik Nabi Muhammad s.a.w. terserlah sejak beliau berada di Makkah lagi iaitu ketika beliau menyelesaikan masalah pemindahan Nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. al-Aswad ke tempat asalnya di Kaabah. Kepimpinan politik beliau juga tergambar diperingkat antarabangsa apabila baginda dianggap sebagai seorang diplomat yang berjaya kerana inisiatifnya menghantar perwakilan ke luar negara seperti Habsyah, Mesir, Byzantine dan Parsi bagi memperkenalkan ajaran Islam kepada mereka.

Kesan daripada misi diplomatik ini lah telah menyebabkan Negara-negara tersebut akhirnya telah tunduk dibawah pemerintahan Islam. § Baginda juga telah memperkenalkan sistem syura (musywarah). Sistem ini telah dilaksanakan di semua peringkat pentadbiran dalam semua bidang. Sebagai contoh pengadilan terhadap tawanan Yahudi bani Quraizah dilakukan secara sistem Syura. Lanjutan daripada ini lah suatu Majlis Syura ditubuhkan secara rasmi pada zaman Khalifah Umar b al- Khattab. § Nabi s.a.w telah memperkenalkan dasar ekonomi baru bagi menggantikan dasar ekonomi zaman Jahiliah.

Baginda menggalakkan orang Islam bekerja keras dan bergiat aktif dalam urusan perniagaan dan pertanian. Usaha-usaha mencari kekayaan dan kesenangan di dunia adalah diharuskan, asalkan tidak melibatkan riba serta menunaikan bayaran zakat setelah sampai haul dan nisabnya. § Nabi Muhammad s.a.w telah mengetuai beberapa ekspedisi peperangan yang besar. Kepimpinan beliau dalam bidang ketenteraan adalah berdasarkan akidah, syariat dan akhlak yang mulia.

Menerusi akidah baginda dan para sahabatnya berkeyakinan untuk menghadapi musuh walaupun jumlah tentera Islam lebih kecil berbanding tentera musuh seperti dalam peperangan Badar. § Melalui peraturan-peraturan peperangan yang disyariatkan oleh Allah, baginda dan para sahabatnya bertindak mengikut batas-batas yang ditetapkan seperti tidak memerangi golongan yang lemah dan orang yang tidak bersenjata, tidak memusnahkan harta benda seperti bangunan rumah ibadat dan tanam-tanaman.

§ Baginda menjalankan kewajipan sebagai ketua hakim yang adil dan saksama. Baginda menunjukkan beberapa etika yang perlu dipatuhi nabi muhammad saw. berdakwah di makkah selama. mana-mana hakim.

Contohnya, keadilan yang dipaparkan oleh baginda ialah ketegasan tentang hokum memotong tangan terhadap pencuri, walaupun pencuri itu ialah Fatimah r.a anak yang paling disayang oleh baginda. § Nabi Muhammad s.a.w bukan sahaja seorang Nabi dan Rasul malahan baginda juga adalah sebagai pemimpin masyarakat, negarawan, perancang ekonomi dan panglima angkatan tentera yang berjaya.

Hal ini menunjukkan agama Islam bukan sahaja mementingkan aspek akidah semata-mata malahan merangkumi semua aspek kehidupan manusia.

Ceramah Agama Islam: Kisah Menakjubkan Dakwah Nabi di Makkah - Ustadz Dr. Syafiq Riza Basalamah
2022 www.videocon.com