Keladi tikus asli

keladi tikus asli

Berkat Herba Nusantara merupakan antara yang bertanggungjawab memperkenalkan herba Keladi tikus kepada masyarakat di Malaysia. Diasaskan pada tahun 2012, amanah ini telah berjaya kami pikul dengan mengeluarkan STF kapsul keladi tikus yang merupakan keluaran paling terbaik dan asli tanpa campuran.

Setiap kapsul STF yang dihasilkan ini dijamin secara peribadi amat berkualiti dan dibuat dengan penuh penghormatan, ianya telah melalui beberapa fasa sebelum berada pada tahapnya sekarang dan hari ini, STF merupakan satu-satunya keluaran yang diiktiraf paling bermutu tinggi dan turut digunakan oleh pengguna termasuk dari Brunei dan juga Singapura ( Pengiktirafan STF di Brunei ).

Kandungan di dalam setiap kapsul STF adalah sangat terpilih di mana hanya herba matang, liar, berumbi tegap serta mempunyai urat yang lebar sahaja digunakan, ini bagi memastikan setiap kapsul memiliki khasiat pada tahap paling optimum dan terjaga. Keseluruhan kapsul keladi tikus asli ini berwarna hijau dan keluaran ini memiliki nilai perubatan yang tinggi. Digelar dengan Keladi tikus emas oleh mereka yang telah menggunakannya, keaslian yang terdapat pada STF kapsul keladi tikus tanpa campuran ini dapat diterjemahkan melalui bau herba yang terdapat padanya, walaupun sebelum penutup botol dibuka.

Keladi tikus berwarna hijau ini mempunyai kekuatan yang tersendiri, walaupun tergolong dalam tumbuhan jenis semak yang keladi tikus asli secara semulajadi, ianya memiliki keladi tikus asli yang tidak ada pada tumbuhan lain. Ianya telah dikaji oleh beberapa buah universiti tempatan dan juga luar negara bagi kegunaan kesihatan menyeluruh, dan artikel mengenainya juga telah diterbitkan, salah satunya adalah daripada Berita Minggu Malaysia yang bertarikh 7 Julai 1991 yang menerangkan khasiat tersembunyi yang terdapat keladi tikus asli herba keladi tikus hijau terutamanya bagi merawat kanser.

Terdapat juga kajian yang telah mendapat geran dari kerajaan Malaysia bagi mengenalpasti bahan aktif yang terdapat pada herba keladi tikus, kajian ini telah dijalan oleh UPM-MAKNA, Universiti Putra Malaysia, Serdang, Selangor. ( rujukan) Sejarah penggunaan awalnya dikatakan bermula pada 200 tahun yang lepas di East Begal, India. Pada masa itu masyarakat di sana terkenal dengan ilmu ayuverdik yang menggunakan sumber semulajadi bagi merawat beberapa jenis penyakit.

Herba Keladi tikus ini pada awalnya digunakan sebagai rawatan bagi batuk serta luka dalaman sebelum ianya diketahui mampu merawat barah secara berkesan. Penggunaan herba ini di Malaysia pula dikatakan bermula pada tahun 80an namun dipopularkan pada tahun 90an di mana terdapat pesakit kanser meminta seorang professor kajihayat daripada Universiti Sains Malaysia, Prof. K.H Teo untuk membiakkan tumbuhan ini untuk keladi tikus asli bagi merawat barah yang dihidapinya.

Penggunaannya semakin lama semakin berkembang tidak hanya di Malaysia sahaja malah ada yang datang daripada Brunei, Singapura serta Indonesia. Di Indonesia, kisah Bapak Boni Pattopoi merawat isterinya menggunakan herba keladi tikus sehingga sembuh telah menjadi buah mulut masyarakat di sana.

Berpengalaman hampir 8 tahun ( sejak 2012) di dalam dunia keladi tikus telah membawa Berkat Herba ke seluruh pelusuk tanah air, dan berdasarkan pemerhatian, hanya herba asli tanpa campuran sahaja dapat memberikan kesan yang paling optimum kepada pengguna, oleh sebab itu STF dihasilkan tanpa sebarang campuran kerana kami ingin segala kebaikan yang ada pada herba besar ini dapat dimanfaatkan oleh kita semua sepenuhnya.

STF kini boleh didapati melalui menu Pembelian, dan setiap pesanan akan dihantar terus dari Keladi tikus asli kami bagi memastikan anda menerima keluaran yang paling terkini. Kami di Berkat Herba Nusantara telah mencurahkan segala keringat dan sepenuhnya usaha dengan harapan, agar khasiat berganda yang telah dikumpulkan pada STF keladi tikus ini dapat digunakan sepenuhnya, samada untuk tujuan rawatan mahupun pencegahan.

Selain daripada STF kapsul keladi tikus asli tanpa campuran, kami di Berkat Herba Nusantara juga turut mengeluarkan TF kapsul keladi tikus plus yang merupakan kapsul herba keladi tikus asli yang digabungkan bersama dengan biji aprikot pahit bergred perubatan yang tinggi anti oksida, TF plus aprikot ini disarankan penggunaannya pada sebelah malam semasa tubuh di dalam kondisi rehat (tidur), ia bertujuan untuk memberikan kesan rawatan yang efisyen disamping membantu tubuh mendapatkan semula tenaga yang hilang pada siang hari.

TF kapsul keladi tikus plus aprikot ini turut disertakan dengan buku rujukan pada setiap kotak bagi memudahkan pengguna membuat semakan. Setiap kapsul TF keladi tikus aprikot asli ini mempunyai logo Berkat Herba Nusantara pada bahagian atas sebelah kiri kotak, ia merupakan jaminan keaslian yang tidak ada pada mana-mana keluaran lain, semoga gabungan penggunaan STF asli dan TF aprikot ini dapat menjadi penyelamat dengan memberikan kesan rawatan yang paling efektif kepada kita semua, semoga ikhtiar ini menjadi penyebab kesembuhan sepenuhnya.

Kesemua keluaran asli ini didatangkan dengan buku panduan di dalam setiap kotak untuk rujukan pengguna. Pengiktirafan Kementerian Kesihatan Malaysia pada STF keladi tikus menunjukkan keaslian yang terdapat padanya amat terjamin serta merupakan keluaran 100% semulajadi terpilih paling terbaik, malah ianya turut disahkan sebagai salah satu keluaran yang mempunyai kebenaran untuk kemasukan Brunei Darusalam.

Foto klik di sini Biji aprikot yang terkandung di dalam setiap kapsul TF Plus ini merupakan biji aprikot pahit bergred perubatan yang diimport sepenuhnya dari Turki, ia tinggi kandungan minyak asli serta memiliki kekuatan berganda yang sangat berkesan untuk tujuan rawatan, perlindungan mahupun pencegahan.

Keluaran asli Malaysia ini mengandungi buku rujukan di dalam setiap kotak bagi memudahkan pengguna membuat semakan. Semak stok TF di sini (klik) TF Plus ini merupakan keluaran asli daripada Berkat Herba Nusantara yang mengandungi hanya herba keladi tikus matang yang digabungkan keladi tikus asli dengan biji aprikot bergred perubatan yang diimport sepenuhnya daripada Turki.

Kaya dengan asid lenoleat (Omega 6) yang tinggi, kandungan B17 yang tinggi padanya menyebabkan ianya sering disebut sebagai keluaran yang mempunyai kombinasi terbaik yang mampu memberikan kesan rawatan berganda kepada pengguna. Dihasilkan dalam keadaan yang terkawal dan terjaga sepenuhnya, formulasi TF Plus merupakan kombinasi pengalaman dan pemerhatian kami di Berkat Herba Nusantara selama lebih 5 tahun sebelum keputusan akhir dibuat, ini setelah mengambil kira dos, jenis biji, kadar kematangan herba keladi tikus yang diperlukan serta keboleh rawatan yang mampu diberikan menjadikan TF Plus keluaran yang terjamin keberkesanannya.

keladi tikus asli

Setiap kapsul yang dihasilkan menepati piawaian yang telah ditetapkan sekaligus menepati saranan dos yang terbaik kepada tubuh. Keladi tikus merupakan sejenis herba yang tumbuh secara semulajadi di beberapa negara sekitar asia tenggara seperti Malaysia, China dan Vietnam.

Nama saintifik bagi tumbuhan ini adalah Typhonium Flagelliforme dan di dalam bahasa inggeris pula adalah Rodent Tuber. Keladi tikus adalah tumbuhan semak jenis Araceae yang tumbuh meliar din kawasan lembab yang tidak terkena cahaya matahari secara langsung dan biasanya tumbuh pada ketinggian 100 kaki dari aras laut. Herba ini dikategorikan sebagai herba yang telah mengalami kepupusan kerana ianya sudah tidak keladi tikus asli dapat ditemui pada kawasan di mana ia biasa tumbuh, pembukaan kawasan penempatan baru disertai dengan tiada uasaha bagi membiakkannya sedikit sebanyak menjejaskan kitaran hidup tumbuhan yang telah terbukti dapat menyembuhkan kanser ini ( rujukan ).

Oleh itu sebarang bentuk risiko serta kesan sampingan hasil daripada penggunaan produk lain adalah dibawah tanggungjawab sendiri.

keladi tikus asli

Sila pastikan nombor pendaftaran setiap produk bagi memastikan tuan/puan mendapat keluaran yang asli, berkesan dan terjamin. Dapatkan STF keladi tikus asli dan berdaftar melalui baner di bawah atau klik di sini. STF Kapsul keladi tikus asli Malaysia - mengandungi hanya herba Keladi tikus matang dan terpilih sahaja di dalam setiap kapsul, keluaran asli mengandungi buku rujukan di dalam setiap kotak yang menerangkan tentang sejarah serta cara pengambilan bagi mendapatkan kesan yang paling optimum.

Pembelian klik di sini Sebelum herba ini diketahui mempunyai sifat antikanser padanya, ianya telah digunakan sebagai salah satu daripada rawatan bagi batuk kering, kencing manis serta luka dalaman, mereka yang mengamalkan herba ini (terutama bahagian daun yang matang) dapat mengawal kadar gula dalam darah kepada tahap yang lebih stabil. Penemuan herba ini pada awal telah diredkodkan oleh seorang ahli botani dari eropah, George Loddiges di dalam bukunya bertajuk: The Botanical Cabinet Vol.

4 yang telah diterbitkan di London. Sampel pokok Keladi tikus ini dihantar oleh seorang dokor yang bertugas di Utara Benggal Selatan India pada tahun 1819 yang juga kenalannya untuk direkodkan gambarnya melalui kaedah lukisan.

Menurut George, tumbuhan ini bersifat sedikit pahit dan telah digunakan oleh masyarakat setempat pada masa itu didalam merawat beberapa jenis penyakit. Keladi tikus asli kini (2018) catatan sejarah tersebut telah berusia hampir 200 tahun. Apabila mencapai tahap matang, Keladi Tikus ini akan mengeluarkan bunga. Bentuk bunganya yang seakan-akan ekor tikus menyebabkan ia mendapat gelaran Keladi Tikus.

Termasuk dalam kategori Araceae, berketinggian antara 25 hingga 30cm, Keladi tikus biasanya tumbuh di dalam habitat lembap yang tidak terkena cahaya matahari secara langsung. Berdaun hijau terang, bulat dan hujung runcing berbentuk seperti daun sirih, ianya boleh dijumpai di sekitar asia tenggara dan biasanya tumbuh di kawasan hutan dara berpaya yang mempunyai tahap kelembapan ( humidity) tinggi serta jauh daripada capaian manusia.

Herba Keladi tikus adalah sejenis tumbuhan asli tropika yang jarang dijumpai pada kawasan yang bertanah kering dan tidak akan membesar kecuali pada tanah yang lembab dan mempunyai zat yang mencukupi seperti baja dan sumber makanan yang lain. Walaupun dua dekat telah berlalu selepas buku The Botanical Cabinel diterbitkan, herba ini masih menjadi tumpuan para pengkaji yang ingin mengetahui tentahg lebih lanjut mengenai khasiat yang tersembunyi di sebalik daunnya, pelbagai kajian telah dilakukan termasuk didedahkan ekstraknya pada sel kanser payudara manusia, hasilnya sel kanser tersebut telah mengecut dan mengurai selepas disatukan dengan ekstrak keladi tikus, hal ini dikenali dengan panggilan apoptasis.

Beberapa siri kejayaan telah direkodkan terhadap herba ini, bermula daripada pusat pengajian tinggi sehingga kepada journal perubatan dari luar negara. Di Australia, herba keladi tikus ini telah melalui siri kajian oleh Cheryll Williams dan keladi tikus asli direkodkan di di dalam bukunya yang bertajuk Medicinal Plants In Australia Volume 3: Plants, Potions and Poison yang menyatakan bahawa herba Keladi tius ini mempunyai sifat anti kanser selain dapat digunakan untuk merawat batuk serta asma.

Sebuah artikel, hasil penelitian Universiti Sains Malaysia (USM) berkaitan kemampuan Keladi tikus melawan sel kanser bertarikh 2/6/2008 telah diterbitkan, yang ditulis semula, dengan izin: " Several fractions of the Hexane and Dichloromethane extracts were found to inhibit the growth of NCI-H23." dimana NCI-H23 adalah dirujuk kepada sel kanser, kajian ini menunjukkan Hexane dan Dichloromethane yang terdapat pada pokok Keladi keladi tikus asli merupakan bahan aktif yang mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser ( rujukan).

Pengguna dinasihatkan supaya mengenali herba Keladi tikus dengan lebih terperinci sebelum menggunakannya, ini kerana, dikhuatiri jika tersalah pilih, akan mendapatkan keladi yang beracun, ini kerana pokok herba keladi tikus yang tumbuh di Malaysia ini mempunyai lebih dari 60 jenis keladi lagi yang telah berjaya direkodkan dari spesis yang hampir sama yang tumbuh meliar di Myanmar, Keladi tikus asli, Sri Lanka, Thailand, New Guinea dan pada beberapa buah negara lagi, oleh itu, pengalaman serta penelitian adalah sangat penting bagi memastikan ianya adalah datang dari spesis Araceae yang biasanya digunakan dalam bidang perubatan, rujuk Typhonium (No.20 - rujukan).

Keladi tikus, tidak seperti tumbuhan liar yang lain, adalah sebuah nama yang sangat terpencil dan kurang dikenali ramai, namun ianya amat dikenali oleh pengamal perubatan herba dan mereka yang terlibat di dalam kajian anti kanser berasaskan tumbuh-tumbuhan sebagai salah satu herba yang membolehkan pesakit kanser menarik nafas lega.

Kajian yang telah dijalankan oleh beberapa universiti awam tempatan telah membuktikan perencatan pertumbuhan sel kanser yang disatukan dengan ekstrak keladi tikus, dimana umum mengetahui bahawa kanser adalah sejenis penyakit yang bukan mudah untuk dirawat, penemuan secara tidak langsung ini telah membuka satu lagi jalan sebagai akses rawatan kepada permasalahan kanser.

Kehadiran beberapa komponen aktif pada keseluruhan pokok keladi tikus ini, terutamanya Ribosome-inactivating proteins yang juga dikenali secara ringkasnya sebagai RIPs telah menjadi faktor utama bagi kematian sel kanser secara semulajadi. ( rujukan). Beberapa artikel telah diterbitkan untuk menunjukkan fungsi penggunaan herba keladi tikus bagi merawat pelbagai jenis kanser, ini berikutan dengan hasil daripada tindak balas Ribosome inactivating proteins - yang merupakan sejenis mekanisma pertahanan semulajadi keladi tikus yang turut berfungsi sebagai pemusnah utama sel kanser - terutamanya tumor, dan proses ini akan mewujudkan sejenis tindakbalas toksin yang dikenali dengan nama Immunotoxin, sejenis pecahan protin toksin yang mampu menurunkan kadar keaktifan sesebuah sel kanser, membantut perkembangan, merencatkan pertumbuhan dari dalam sehingga sel tersebut mati, Immunotoxins mampu menembusi tumor dengan cepat walaupun kanser secara lazim mempunyai tahap kekebalan dan rintangan yang tinggi terhadap kemasukkan benda asing kedalam selnya, kajian serta siri kejayaan penyembuhan ini telah dibuat dan direkodkan oleh National Cancer Institute ( rujukan - rujuk pada bahagian Summary and Conclusions, m/s 11).

Keladi tikus adalah nama yang kurang dikenali di rantau ini, terutamanya kita di Malaysia, tetapi pada negara luar, herba telah dikenali sebagai salah satu daripada herba besar yang telah berjaya menyembuhkan pelbagai jenis penyakit seperti keputihan, buasir, sakit gigi, radang paru-paru, sakit dada akibat merokok, termasuklah kanser.

Terdapat beberapa kajian serta tesis lengkap telah dibuat terhadap herba ini (rujukan) serta penggunaannya, terutamanya pada rantau asia tenggara telah terbukti amat berkesan bagi mengubati beberapa jenis penyakit kronik. Mengikut data yang dibuat di UPM Serdang, herba Keladi tikus yang telah matang (2-6 bulan: rujuk tesis UPM Serdang) mempunyai beberapa komponen aktif yang amat diperlukan oleh tubuh untuk mencegah serta merawat kanser, rentetan daripada itu ada yang datang daripada luar negara seperti New Zealand, Filipina, Amerika Syarikat serta Australia bagi mendapatkan herba yang jarang didapati ini untuk mengubati kanser yang dihadapi.

Di Malaysia, selain digunakan bagi merawat kanser, Keladi tikus juga boleh digunakan bagi merawat penyakit lain seperti buasir, ulser, merawat luka dalaman, radang paru-paru dan juga batuk (Universiti Malaya, 11 Ogos, 2011 - rujukan).

Tergolong dalam kategori yang hampir pupus, herba keladi tikus juga mampu meredakan kesakitan yang menyucuk pada dada (akibat merokok) seawal 4 - 6 jam, walau bagaimanapun, kesannya pada pesakit kanser adalah berbeza kerana masa yang diperlukan untuk mendapatkan kesannya adalah sekitar 6 hingga ke 12 bulan, malah ada yang memerlukan masa keladi tikus asli 2 hingga ke 5 tahun, bergantung kepada tahap sesuatu kanser yang ada pada seseorang pesakit, namun kesannya amat memberangsangkan dan perubahannya boleh dirasai selepas 10 bulan penggunaan, walaubagaimana pun, jika kanser itu sudah mencapai tahap metastasis, iaitu tahap 3 dan keatas dan sudah mempunyai keupayaan untuk merebak ke tempat lain, maka masa yang diperlukan adalah lebih berbanding dengan kanser yang masih baru terbentuk iaitu pada tahap 1 atau 2.

Keluaran asli Malaysia - STF kapsul keladi tikus Berkat Herba Nusantara mengandungi segala khasiat yang diperlukan oleh tubuh untuk rawatan dan juga pencegahan, keluaran asli ini memiliki keupayaan merawat terus dari dalam sel sekaligus menghalang serangan baru. STF telah mendapat pengiktirafan bukan hanya di Malaysia malah ianya telah diakui merupakan keluaran terbaik di seluruh asia tenggara, termasuk Indonesia, Singapura serta Brunei Darussalam.

Setiap keluaram asli mengandungi buku panduan di dalam setiap kotak yang menerangkan tentang sejarah serta cara penggunaan.

keladi tikus asli

K etahui dengan lebih lanjut di sini (klik) Diakui di seluruh asia tenggara - Selain telah mendapat kelulusan rasmi oleh KKM, STF juga telah diakui oleh Kementerian Kesihatan Brunei Darussalam sebagai keluaran yang memiliki kandungan paling terbaik, mengandungi hanya herba matang dengan kualiti tertinggi di dalam setiap kapsul menjadikan STF satu-satunya keluaran asli yang mendapat pengiktirafan rasmi untuk kemasukan ke sana.

Untuk mendapatkan kesan yang paling optimum serta menyeluruh, kami di Berkat Herba Nusantara hanya menjamin keaslian herba Keladi tikus yang terdapat pada STF Keladi Tikus dan TF Keladi Tikus Plus biji Aprikot sahaja (Keluaran asli mengandungi buku panduan di dalam setiap kotak) dapatkan keluaran asli dan berdaftar melalui baner yang telah disediakan di bawah. Tidak hanya sekadar menjadi paparan pada beberapa dada akhbar, Keladi tikus (Typhonium flagelliforme) juga telah melalui kajian terkawal (controlled studies) berskala besar oleh beberapa institusi pengajian tinggi awam tempatan dan juga luar negara sebagai salah satu daripada cabang rawatan kanser, ianya juga telah diakui oleh seorang penulis journal perubatan berasaskan tumbuhan dari Australia, Cheryll Williams di dalam bukunya: Medicinal Plants In Australia Keladi tikus asli 3: Plants, Potions and Poisons yang menyatakan bahawa; Keladi tikus (Typhonium flagelliforme) mempunyai sifat anti kanser, mampu merawat asma serta batuk (rujukan).

Pihak universiti dan pengajian awam di Malaysia serta Indonesia juga telah melakukan analisa terhadap herba keladi tikus ini, hasilnya telah membuktikan Keladi tikus sememangnya mempunyai bahan aktif yang dapat merawat dan mencegah kanser dari terus merebak.

Berikut adalah antara kajian yang telah dibuat dan keladi tikus asli diterbitkan melalui bentuk journal berubatan, tesis Ijazah Sarjana (Master) serta Doktor Falsafah (PhD): • Typhonium flagelliforme decreases protein expression in murine breast cancer, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, Sultan Agung Islamic University, Semarang, Indonesia ( rujukan).

• Antibacterial and Antioxidant Activities of Typhonium Flagelliforme (Lodd.) Blume Tuber, UPM-Makna Cancer Research, Institute of Bioscience, University Putra Malaysia ( rujukan). • Anti-ulcerogenic activity of Typhonium flagelliforme, Department of Molecular Medicine, Faculty of Medicine, University of Malaya, Kuala Lumpur ( rujukan). • Cytotoxicity assay of Typhonium flagelliforme Lodd against breast and cervical cancer cells, UNIVERSA MEDICINA, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, YARSI University, Jakarta, Indonesia.

( rujukan).

keladi tikus asli

• Typhonium flagelliforme decreases telomerase expression in HeLa cervical cancer cells, UNIVERSA MEDICINA, Department of Anatomy, Faculty of Medicine, YARSI University, Jakarta, Indonesia. ( rujukan). • The inhibition of Typhonium flagelliforme Lodd. Blume leaf extract on COX-2 expression of WiDr colon cancer cells, Department of Drug Design and Discovery, Faculty of Pharmacy, Sanata Keladi tikus asli University, Yogyakarta.

(terbitan ELSEVIER - rujukan). Diakui mempunyai kandungan anti kanser seperti Cytotoxic dan juga Ribosome-Inactivating Proteins yang tinggi pada keseluruhan bahagian pokok, penggunaan herba keladi tikus bermula dari bahagian daun sehingga ke bahagian akarnya adalah merupakan kaedah yang paling disarankan, ini berdasarkan hasil kajian in vitro yang telah dibuat secara teliti oleh UPM-MAKNA Cancer Research Laboratory, Universiti Putra Malaysia, Serdang mendapati bahawa, wujudnya kesan morphologi kematian sel kanser (Apoptosis) yang sangat jelas, perubahan yang lain seperti perencatan bentuk sitoplasma, pengecutan perkembangan sel sehingga terjadinya pecahan DNA pada sel kanser yang disatukan dengan ekstrak keladi tikus juga telah direkodkan.

Sains hari ini telah banyak membantu manusia dalam mengenalpasti komponen aktif yang terdapat pada tumbuh-tumbuhan, bermula dari pemerhatian sehingga kepada hasil kajian, penemuan ini telah mengubah presepsi ramai bahawa betapa pentingnya kajian yang dilakukan untuk mendapatkan bukti yang lebih konkrit, walaupun masih ada segelintir yang menentang perubatan berasaskan tumbuh-tumbuhan, namun, hasil penemuan yang dijalankan oleh beberapa institusi terkemuka tanah air telah membuktikan bahawa, tumbuhan juga memainkan peranan penting dalam kehidupan manusia seiring dengan kaedah perubatan moden yang digunapakai pada hari ini.

Penemuan anti kanser yang tinggi pada Keladi tikus telah mula menarik minat penyelidik dari institusi pengajian tinggi awam di Malaysia pada awal tahun 90an, selepas terdapat pesakit kanser yang telah sembuh selepas menggunakannya.

Terdapat juga orang awam yang mengetahui tentang khasiat yang terdapat pada tumbuhan ini namun, oleh kerana tidak ada maklumat bertulis yang terperinci disamping terdapat usaha menyekat hasil kajian pada tumbuhan ini telah menyebabkan berita tentangnya tidak begitu diperkatakan, ditambah pula dengan kepupusan yang dialami menjadikan ianya terhad kepada pesakit kanser yang telah sembuh selepas menggunakannya sahaja.

Ilustrasi lukisan herba Keladi tikus ( Typhonium flagelliforme) oleh G. Loddiges (1786-1846) seorang ahli botani dari eropah yang dimuatkan dalam buku The Botanical Cabinet, Vol. 4 yang diterbitkan pada tahun 1827 (lukisan no.396) merupakan lukisan keladi tikus yang paling awal pernah direkodkan dalam sejarah keladi tikus asli dunia. Statistik pengguna herba Keladi tikus di Malaysia sejak dari tahun 2008 sehingga kini menunjukkan kadar penggunaan yang semakin meluas, dan disebabkan oleh keberkesanannya didalam merawat penyakit kanser, ada di antara mereka yang sudah bertahun menderita kanser menunjukkan perubahan yang sangat ketara selepas menggunakan herba ini, namun begitu, penggunaan keladi tikus masih lagi terhad kerana, herba dari keluarga Araceae ini agak sukar untuk ditemui, hal ini diakui sendiri oleh Prof Dr.

Christoper Teo Khen, Pensyarah Fakulti Sains Kajihayat, Universiti Sains Malaysia, Pulau Pinang yang memerlukan keladi tikus dalam kuantiti yang banyak bagi membantu pesakit kanser.

Selain daripada mempunyai kemampuan dalam penyembuhan kanser, ianya juga dapat mengurangkan kesakitan yang dialami oleh pesakit sekaligus menjadikan ianya antara pilihan utama bagi mereka yang inginkan akses rawatan tanpa kesan sampingan. Keladi tikus mempunyai Ribosome-Inactivating Proteins, sejenis protein yang hadir sebagai salah satu mekanisma pertahanan bagi tumbuhan keladi tikus asli, namun kajian yang dilakukan menunjukkan ianya juga mampu merawat kanser terus dari dalam sel.

Keratan artikel perubatan menunjukkan selain daripada menyembuhkan kanser, ianya juga mampu merencatkan pertumbuhan pelbagai jenis kanser, keupayaan Ribosome-Inactivating Proteins ini telah dikaji di Cina dan juga Itali.

keladi tikus asli

Rujuk Keladi tikus. Herba keladi tikus telah banyak membantu pesakit merawat kanser yang dihidapi, namun berita mengenai kemampuannya telah disekat daripada capaian masyarakat, sekatan terhadap laman web serta laman berinfomasi yang lain menjadikan maklumat mengenainya kurang diketahui umum. Kemampuan herba Keladi tikus di dalam merawat kanser mula diberi perhatian selepas terdapat pesakit yang telah berjaya sembuh sepenuhnya selepas menggunakan herba ini.

Pada tahun 1994 di mana sebuah artikel telah diterbitkan oleh akhbar Berita Minggu (Malaysia) mengenai kelebihan herba ini, rentetan daripada itu beberapa journal perubatan dari keladi tikus asli negara turut sama menerbitkan artikel mengenai kewujudan anti kanser yang terdapat pada Keladi tikus, artikel diterbitkan di dalam bahasa inggeris.

Penemuan ini telah berjaya memberi sinar harapan bagi mereka yang ingin mendapatkan rawatan pelengkap bagi masalah kanser yang dihadapi. Bermula dengan penggunaannya yang hanya tertumpu kepada mereka yang berada dekat dengannya sahaja seperti di asia, kini herba Keladi tikus telah digunakan secara menyeluruh oleh pelbagai golongan, malah mereka yang berada di luar asia tenggara seperti di Amerika Syarikat juga turut menggunakannya sebagai salah satu daripada jalan alternatif bagi merawat kanser yang ada.

Ramai daripada pengguna herba Keladi tikus merasakan amat bernasib baik kerana sempat menggunakan herba ini bersama dengan rawatan moden yang sedia ada kerana, ramai yang tidak sempat menggunakan herba ini semasa proses rawatan disebabkan oleh ketiadaan bahan yang mencukupi.

keladi tikus asli

Keladi tikus bukanlah sejenis herba yang boleh mengganti rawatan moden yang digunapakai hari ini tetapi ianya bertindak sebagai pelengkap kepada kaedah tersebut. Rata-rata pesakit yang menggunakannya kini berasa lega dengan perubahan yang dapat dilihat, perbezaan itu amat jelas dilihat terutama sekali semasa membuat pemeriksaan rutin. Keberkesanan ini merupakan salah satu daripada tindakbalas komponen aktif semulajadi yang terdapat di dalam herba Keladi tikus yang hampir tidak ditemui di dalam tumbuhan lain namun, oleh kerana herba matang yang sukar ditemui menjadikan penggunaannya sedikit terhad.

Secara umumnya, semakin awal barah itu dirawat, semakin tinggi peluang pesakit untuk sembuh. Kawal pemakanan dan amalkan ubat yang mengandungi khasiat anti kanser mampu meningkatkan lagi peluang untuk pesakit sembuh sepenuhnya daripada penyakit yang boleh membawa maut ini.

Semakin lambat tindakan diambil akan menyebabkan semakin jauh sel kanser boleh merebak, dan apabila sudah mencapai tahap ini, sudah tidak banyak yang boleh diusahakan lagi. Hakcipta terpelihara @ keladitikus.my - Seluruh isi kandungan adalah disertakan dengan rujukan, sila klik pada pautan yang telah disediakan bagi tujuan semakan.

Paparan terbaik menggunakan Google Chrome keladi tikus asli Mozilla Firefox dengan resolusi 1920 x 1080.

Untuk sebarang pertanyaan sila email kami di info@keladitikus.my keladi tikus asli Whtasapp HQ 010-9027915. Sila klik pada menu pembelian untuk mendapatkan produk STF kapsul keladi tikus asli atau TF Plus keladi tikus campuran biji aprikot terus dari kami di HQ, penghantaran kami dibuat setiap hari.
Keladi tikus adalah sejenis tumbuhan semak yang memiliki Ribosome Inactivating Proteins, sejenis protein yang hadir sebagai salah satu mekanisma pertahanan bagi tumbuhan ini, kajian telah mendapati mekanisma pertahanan yang terdapat pada keladi tikus ini mempunyai sifat anti-tumor dan mempunyai keupayaan merawat kanser terus dari dalam sel.

Selain daripada itu ianya juga mampu merencatkan pertumbuhan pelbagai jenis kanser tanpa menganggu sel sihat yang lain. Keupayaan Ribosome-Inactivating Proteins ini telah dikaji di Cina dan juga Itali. Keladi Tikus adalah sejenis tumbuhan meliar dari keluarga Araceae. Nama saintifiknya ialah Typhonium flagelliforme (Lodd) Blume. Tergolong dalan genetik Typhonium, Keladi Tikus juga dikenali dengan beberapa nama lain lagi seperti talas kunting, bira kecil, ileus gofu sepa dan trenggiling mentik.

Tanaman keladi tikus asli jenis talas ini hanya tumbuh dengan ketinggian 25 hingga 30cm sahaja dan memilih tempat lembab berpaya untuk tumbuh. Daunnya berbentuk seperti jantung, tumbuh dari ubi dan berwarna hijau segar. Dalam Bahasa Inggeris keladi tikus disebut sebagai Rodent Tuber. Ia dapat dijumpai di kebanyakan titik lembab di Malaysia dan beberapa buah negara di asia tenggara.

Keseluruhan bahagian tumbuhan ini mempunyai khasiat dalam merawat beberapa jenis penyakit. Typhonium Tanaman ini diakui mempunyai nilai anti kanser pada awal 1990’an (Neoh, 1992), ini pendapat sarjana Barat, sedangkan tanaman ini telah lama diguna pakai oleh tabib tradisional di China. Tumbuhan ini walaupun bukan jenis tumbuhan dikenali umum, tapi ia sangat terkenal dikalangan para tabib (sense) Cina yang menggunakan nya dalam komponen herba tradisional mereka untuk rawatan kahak berangin (wind-phlegm), penyakit yang menyebabkan kejangan otot dan untuk pesakit lumpuh lidah, muka atau percakapan.

Contohnya, digunakan dalam ubatan Qianzheng San (Serbuk pemulihan keasal / Powder for Restoring the Normal Position), yang mengandungi ramuan keladi tikus asli typhonium, ulat sutera dan kala jengking, yang diberikan kepada pesakit lumpuh disebabkan stroke.

Lanjutan dari versi formula ini adalah ubat Yifeng Dan (ubat menghalang kahak angin / wind stopping pill) ramuan dari Qianzheng San serta banyak lagi ubatan Cina kuno yang menggunakan keladi tikus sebagai ramuan utama dalam ubatan mereka, maka tidak hairanlah jika akhbar berbahasa cina tempatan di Malaysia (Sin Chew Daily) pun juga telah membuat liputan mengenai herba keladi tikus ini.

Dalam buku Sichuan Chinese Pharmacological History, dituliskan bahawa unsur timbangan bagi typhonium ialah “hangat dan mempunyai rasa keladi tikus asli –manisan, kelat, menyucuk, gatal, bertoksik dan ia boleh menyembuh sakit gastrik dan sendi disebabkan dari gangguan darah”. Dalam tahun 1995-96 seorang Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kajihayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Christopher Teo Kheng Hoe; seorang botanis berkata, keladi tikus dijumpai secara kebetulan ketika seorang pesakit kanser meminta pertolongannya untuk membiak tumbuhan itu, yang dipercayai boleh menyembuh penyakit’, ketika itu beliau terlibat dalam kajian pembiakkan tumbuh-tumbuhan keladi tikus asli beliau berjanji untuk membantu membiakkan keladi tikus dan melalui kajian dijalankan ke atas keladi tikus atau Typhonium, Teo berkata, pesakit menunjuk kesan positif selepas memakan tumbuhan berkenaan, bahkan pesakit akan berasa lebih baik, tidak letih dan kembali mempunyai selera makan.

Bagi pesakit kanser, herba keladi tikus perlu diamalkan sekurang-kurangnya setahun bagi melihat hasilnya. Khasiat dan kegunaan Di antara khasiat herba ini, ia bagus untuk rawatan penyakit barah seperti penyakit barah payu dara, paru-paru, rektum, hati, prostat, pangkal rahim, buah pinggang serta bermacam jenis kanser lagi. Keladi tikus dapat membunuh sel-sel barah ini dan membaiki semula sel yang telah rosak akibat kemoterapi.

Herba ini bersifat antivirus dan antibakteria. Serbuk yang dilumatkan dari pokok ini mampu merencatkan ketumbuhan kanser dan membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan kemoterapi. Sebelum penemuan terbaru ini, herba tanaman ini telah lama digunakan dalam rawatan kecederaan dalaman dan bengkak dalaman yang menyebabkan pengumpulan cecair pada sel sel dan tisu dalaman.

Batang tanaman ini (Rhizome) secara tradisional digunakan sebagai ubat batuk dan untuk penyakit paru-paru. Di Filipina, bunganya diguna untuk meredakan pendarahan dan membantu penyembuhan luka (Perry, 1980). Herba Keladi tikus juga anti ketumbuhan. Keladi tikus mempunyai bahan aktif yang dikenali dengan nama Ribosome Inactivating Protien yang merupakan sebuah mekanisma pertahana pokok yang wujud pada beberapa bahagian keladi tikus asli daun, batang serta ubinya.

Ribosome Inactivating Protein ini merupakan sebatian yang kuat bagi mengubati beberapa jenis kanser, sepertimana kajian yang telah dijalankan oleh beberapa penyelidik dari Consiglio Nazionale delle Ricerche, Bari, Italy yang telah diterbitkan oleh Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), Switzerland telah mendapati bahawa, selain mempunyai sebatian anti kanser yang tinggi, keladi tikus juga bersifat anti kulat, anti bakteria serta anti virus (termasuk HIV - rujukan1 rujukan2 ).

Penemuan ini adalah sangat penting bagi kelangsungan kajian yang seterusnya. Walaupun tumbuhan Keladi tikus ini berasal daripada asia tenggara, namun pengkaji dari eropah lebih berminat untuk mengkaji secara lebih mendalam kelebihan yang ada pada pokok ini, berbanding dengan mereka yang berada di asia tenggara itu sendiri, yang hanya bergantung kepada kimoterapi bagi merawat kanser yang ada, ini menunjukkan kita masih lagi jauh ketinggalan di dalam konteks mencari rawatan pelengkap berasaskan bahan semulajadi berbanding negara maju yang berlumba-lumba mencari solusi dan tidak hanya bergantung kepada satu kaedah rawatan semata-mata.

Keladi tikus sangat berkesan bagi merawat pelbagai jenis kanser, termasuklah leukemia, kanser paru-paru, kanser hati serta kanser tulang secara menyeluruh. Tidak hanya digunakan untuk rawatan dan pencegahan kanser, herba Keladi tikus juga boleh digunakan untuk ulser dan juga buasir, dengan penggunaan berterusan selama seminggu (dos 3 biji sehari) ulser dan buasir akan mengecut, pendarahan semasa proses pembuangan air besar akibat buasir juga akan turut hilang dan beransur sembuh.

Typhonium flagelliforme (keladi tikus) membantu detoksifikasi dalam sistem darah. Kajian menunjukkan bahawa keladi tikus mengandungi kandungan Arginine yang tinggi. Arginine adalah asid amino yang penting yang mana diperlukan untuk pertumbuhan normal mikrob, tanaman dan juga haiwan. Arginine juga diperlukan untuk mengekalkan metabolisme yang normal dan proliferasi sel.

Keladi tikus mengandungi anti-neoplastik atau antikanser, serta berfungsi sebagai antivirus. Kesan farmakologi ini ialah menjadi ubat utama untuk merawat kanser. Herba ini juga turut mengandungi sesuatu yang jarang ditemui, Ribosome Inacting Protein (RIPs) yang tinggi selain dari antioksidan dan juga antikurkumin.

Enzim RIPs ini berfungsi sebagai pembunuh sel kanser dengan menyerang bahagian tersebut tanpa merosak sel-sel sihat yang lain (Kajian oleh Istituto di Genetica Vegetale, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Bari, Italy; Istituto di Biologia e Biotecnologia Agraria, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Milan, Italy; Istituto di Cristallografia, Consiglio Nazionale delle Ricerche, Bari, Italy, teks diterbitkan oleh MDPI, Basel, Switzerland.

- rujukan ), sekaligus menghalang pertumbuhan sel kanser yang baru. Zat antioksidan berfungsi mencegah kerosakan gen, sementara zat antikurkumin berfungsi sebagai anti inflamasi / anti radang.

Sistem imun yang sihat merupakan pelindung utama dari penyakit kanser. Sistem imun mempunyai sel dinamakan "Sel NK (Natural Killer - Pembunuh Semulajadi)", yang bertanggungjawab untuk memerangi sel kanser.

Setiap saat dalam hidup kita, sel NK bekerja keras untuk membunuh sel kanser. Apabila sel NK gagal melaksana tugasnya, maka tubuh kita dengan mudahnya akan mendapat penyakit kanser. Perubahan diet boleh membantu anda memelihara kesihatan sistem imun dan seterusnya mencegah kanser.

Diet yang terdiri dari 80% sayuran, buah-buahan dan jus segar, keladi tikus asli dan kacang dapat membantu tubuh berada dalam persekitaran alkali dimana ianya merupakan persekitaran yang tidak baik untuk pertumbuhan sel kanser. Keladi tikus (Typhonium flagelliforme) dapat membantu tubuh dalam membekalkan beberapa komponen aktif bagi tubuh bertindak secara semulajadi bagi memerangi sel asing yang wujud di dalam tubuh.

Perkembangan sel yang tidak diperlukan seperti sel kanser dapat dicegah dengan tindakan awal seperti penggunaan herba keladi tikus yang mempunyai sebatian Ribonsome Keladi tikus asli Protien secara semulajadi dapat memberikan tenaga tambahan kepada tubuh dan seterusnya memperkukuhkan sel NK, ini dapat dilihat dengan kesan kemasukkan kesemua enzim keladi tikus ke dalam darah pesakit yang mempunyai masalah kanser dengan cara penggunaan selama sekurang-kurangnya enam ke dua belas bulan berturut-turut dan tindakan ini perlulah disusuli dengan pemerhatian ( medical examination) oleh pakar yang mempunyai pengalaman didalam mengukur kadar reaktif sesebuah sel kanser.

Cara herba Keladi tikus bertindak didalam tubuh manusia adalah berbeza dengan kaedah rawatan konvensional yang lain. Ianya menyerang sel kanser menerusi apa yang dimakan oleh sel tersebut yang seterusnya akan menyebabkan pengecutan dari dalam pusat sel, ini akan menyebabkan semakin lama, sel itu akan mengecut dengan sendiri kerana kekurangan zat yang sepatutnya menjadi makanan kepada sel tersebut.

Di dalam hal ini, pengguna perlulah memahami setiap makanan yang dimakan olehnya akan menjadi makanan bagi sel kanser, ini harus diperhatikan dengan mengikuti beberapa panduan pengambilan pemakanan (pantang) yang telah ditetapkan seperti: • Penggunaan gula putih biasa adalah sangat tidak digalakkan, ganti dengan madu lebah asli.

• Daging merah (lembu, kambing) tidak disyorkan. • Susu asli (yang terkandung pigmen darah merah) tidak digalakkan, sila hadkan pengambilan. • Makanan dalam tin seperti sardin atau laici manis dalam tin, ini perlu dielakkan.

• Minuman 3 dalam 1 yang tinggi kandungan gula, ini perlu dijauhi. • Merokok dan Alkohol, ini perlu dibuang terus dari kehidupan seharian.

keladi tikus asli

disamping itu, pesakit juga perlu menjalani sebuah kehidupan yang sihat seperti selalu bersenam dan tidak terlalu memikirkan masalah yang dihadapi, sebaliknya memikirkan bagaikan untuk merawat penyakit yang ada disertakan dengan azam dan keyakinan yang kuat bahawa penyakit yang ada itu ada penawarnya, cuma ikhtiar yang lebih sedikit diperlukan kerana pada hakikatnya, kanser bukanlah satu penyakit yang sama taraf dengan sakit gigi atau demam biasa, ianya memerlukan komitmen yang tinggi untuk sembuh sepenuhnya.

Herba Keladi tikus tidak terlepas daripada mempunyai musuh yang tersendiri. Ia biasanya berhadapan dengan serangan makhluk perosak seperti beluncas yang akan memakan keseluruhan pokok bermula daripada daun sehingga ke batang. Beluncas ini datang daripada spesis rama-rama jenis Manduca sexta (Tobacco Hornworm) dan juga Deilephila elpenor (Elephant Hawk-moth).

Kedua-dua spesis ini biasanya bertelur diantara keladi tikus asli febuari hingga april. Seekor beluncas boleh menyebabkan keseluruhan pokok matang hilang dalam hanya 20 minit. Masih belum dikenalpasti kaedah pencegahan yang terbaik bagi mengatasi serangan daripada serangga perosak ini namun kaedah tradisional seperti cari dan kutip secara manual merupakan kaedah yang sering diamalkan bagi mengekalkan keaslian yang ada pada herba Keladi tikus ini tanpa menggunakan sebarang racun perosak.

keladi tikus asli

Herba Keladi tikus juga akan mengalami pengecutan selepas berusia keladi tikus asli bulan dan keatas. pengecutan ini akan kelihatan jelas pada fizikal termasuk pada batang serta daunnya.

Tidak dapat dipastikan faktor utama yang mendorong proses ini berlaku namun faktor semulajadi dilihat antara penyebab utama. Pereputan ubi serta akar juga akan berlaku kepada herba ini, hal ini terjadi disebabkan oleh faktor umur, namun faktor luaran seperti ubi berada terlalu lama di dalam tanah selain berada pada kawasan persekitaran yang terlalu basah pada tempoh masa yang lama (30 hari berterusan) juga boleh menyebabkan ubi menjadi rosak dan reput, oleh sebab itu keadaan tanah dimana ianya tumbuh perlu berada hanya pada keadaan lembab dan bukannya basah, ini bagi memastikan keadaan akar dan ubinya berada di dalam keadaan yang sihat dan stabil.

Herba Keladi tikus turut dikenali kalangan pengamal perubatan tradisional, khususnya di rantau asia tenggara seperti Malaysia dengan nama Keladi cheng (panggilan oleh kaum cina di Malaysia) talas kunting dan beberapa nama lain lagi. Kandungan toksin yang ada padanya yang dapat merawat pelbagai jenis penyakit, termasuk kanser, telah menarik minat beberapa buah universiti, termasuk Universiti Sains Malaysia (USM), Universiti Putra Malaysia (UPM) serta Universiti Malaya (UM) untuk membuat penelitian yang lebih mendalam terhadap herba ini.

Mengikut beberapa kajian yang telah dijalankan oleh Universiti Putra Malaysia menunjukkan, terdapat keladi tikus asli dari sudut pertumbuhan sel kanser apabila disatukan dengan ekstrak daripada keladi tikus, hal ini terjadi berikutan daripada tindak balas komponen yang dikenali dengan nama Ribosome inactivating protein, yang mempunyai keberkesanan menyekat perkembangan sel kanser dari terus merebak. Ribosome inactivating protein apabila digabungkan dengan Monoclonal antibodies yang terbentuk secara semulajadi dalam tubuh akan menghasilkan sejenis toksin yang dikenali dengan nama Immunotoxins, sejenis toksin yang bersifat membunuh sel dan ianya digunakan untuk rawatan kanser serta beberapa jangkitan viral yang lain ( rujukan).

keladi tikus asli

Menerusi satu penyelidikan yang diketuai oleh pasukan UPM-MAKNA Cancer Research Laboratory, Universiti Putra Malaysia terhadap herba Keladi tikus ( Typhonium flagelliforme) menunjukkan, terdapat gangguan pada keladi tikus asli kanser jenis malignant (jenis kanser, berjangkit) selepas disatukan dengan ekstrak Keladi tikus.

Penyelidikan ini menggunakan kaedah Lymphoblastoid seperti yang dipaparkan pada rajah 1. Penggunaan herba keladi tikus mempunyai sejarahnya yang tersendiri, ianya tidak begitu dikenali sehingga ianya diperkenalkan oleh profesor daripada Universiti Sains Malaysia, yang membantu seorang pesakit kanser membiakkan tumbuhan herba ini untuk merawat kanser yang beliau hadapi. Pokok Keladi tikus yang tumbuh di Malaysia ini adalah yang paling tinggi kandungan penyembuhan dan biasanya boleh dijumpai pada kawasan lembab seperti di tepi laluan sungai serta paya serta secara lazimnya tumbuh pada ketinggian 1000 kaki pada aras laut, walau bagaimanapun, ianya juga boleh dijumpai pada kawasan yang mempunyai kadar pencahayaan yang kurang seperti dibawah pokok besar berbanding kawasan yang lapang dan terang serta jauh daripada capaian manusia.

Pokok ini tidak tumbuh pada kawasan yang tercemar sumber airnya. Akarnya berukuran kira-kira empat inci tidak mampu menampung jumlah air yang banyak kerana saiznya yang kecil menyebabkan ia memerlukan kawasan yang sentiasa lembab yang mempunyai saliran air (seperti wasabi) untuk terus hidup.

Pokok keladi tikus akan mati apabila keadaan persekitarannya keladi tikus asli terlalu kering atau tiada sumber air diperolehi. Sehingga kini, herba keladi tikus telah berjaya menyembuhkan ramai pesakit kanser, bahkan ada yang datang daripada Australia, Singapura serta Brunei demi untuk mendapatkan STF ini.

Selain mengandungi hanya herba keladi tikus matang terpilih sahaja, STF Keladi tikus premium keluaran Berkat Herba Nusantara (Malaysia) ini juga turut menerima pengiktirafan oleh Kementerian Kesihatan Brunei Darussalam, menunjukkan keaslian yang terdapat pada STF telah diakui bukan sahaja di Malaysia malah di luar negara.

(Klik untuk foto) Dengan buku rujukan - STF kapsul keladi tikus asli Malaysia mempunyai buku rujukan di dalam setiap kotak bagi memudahkan pengguna membuat semakan mengenai sejarah, kajian serta cara penggunaan. Buku rujukan disediakan di dalam Bahasa Melayu dan Inggeris. Pembelian STF Premium boleh dibuat melalui baner rasmi di bawah atas klik di sini. Leave a Comment on BAGAIMANA KANSER TERJADI Satu pertanyaan di kalangan pesakit-pesakit kanser- kenapa ianya terjadi sedangkan si pesakit tidak pun menyedari bila masa ianya terjadi.

Tiba-tiba bila periksa di hospital doktor mengesahkan pesakit dah pun berada tahap 4. Kanser merupakan sekumpulan penyakit yang mempunyai kaitan dengan peranan sel. Sel-sel adalah unit-unit teramat kecil yang membina semua hidupan, termasuk tubuh manusia. Terdapat … Continue reading BAGAIMANA KANSER TERJADI Leave a Comment on BAGAIMANA KELADI TIKUS (TF) BERTINDAK?

Typhonium Flagelliforme / Keladi TIkus membantu detoksifikasi dalam sistem darah. Kajian menunjukkan bahawa keladi tikus mengandungi kandungan Arginine yang tinggi. Arginine adalah asid amino yang penting yang mana diperlukan untuk pertumbuhan normal mikrob, tanaman dan haiwan. Arginine juga diperlukan untuk mengekalkan metabolisme yang normal dan proliferasi sel. Keladi tikus mengandungi anti-neoplastik atau antikanser, serta berkhasiat … Continue reading BAGAIMANA KELADI TIKUS (TF) BERTINDAK?

Leave a Comment on MANFAAT KELADI TIKUS Khasiat tumbuhan ini membantu utk berbagai jenis kansermulai dari payudara, keladi tikus asli, usus besar, rektum, lever, prostat, ginjal, leher rahim, tenggorokan, tulang, otak, limpa, leukemia, hempedu, pankreas dan hepatitis (Media Indonesia) Penyakit-penyakit berat lainnya seperti: Diabetes Melitus, demam berdarah, radang otak, radang tenggorokan,ambeien akut, sakit gigi, keputihan, kista, sinus (gangguan hidung), hernia, biduran dan … Continue reading MANFAAT KELADI TIKUS Leave a Comment on KATEGORI SEBAGAI TANAMAN UBATAN HERBA Tanaman Keladi Tikus (Typhonium Flagelliforme) adalah sejenis tumbuhan setinggi 25 cm hingga 30 cm, termasuk tumbuhan semak, menyukai tempat yang lembab yang tidak terkena matahari secara langsung.

Tanaman berbatang basah ini biasanya tumbuh di tempat terbuka pada ketinggian 1.000 meter di atas permukaan laut. Bentuk daunnya bulat dengan ujung runcing berbentuk jantung.

keladi tikus asli

Warnanya hijau segar. … Continue reading KATEGORI SEBAGAI TANAMAN UBATAN HERBA Leave a Comment on Penawar Kanser Keladi Tikus Asli TF – Kanser, Ketumbuhan, Tiroid, Fibroid & Cyst  Leave a Comment on Proses Mengering Ubi Keladi Tikus Sebelum Hantar ke Kilang  Leave a Comment on Ubi Keladi Tikus Yg segar utk di keringkan  Leave a Comment on Proses Pengeringan Keladi Tikus sebelum di hantar ke kilang  Leave a Comment on Testimoni Kapsul Raja Satong-Rs Herbs (Khasiat Utk Masaalah Bisul Banyak.Mata, Kudis Buta, Kanser) 
Keladi tikus memiliki ciri khas berupa keladi tikus asli unik yang bentuknya menyerupai ekor tikus.

Keladi tikus ( Typhonium flagelliforme Lodd) merupakan tanaman herbal dari famili Araceae yang tumbuh liar di tempat yang lembap. Keunggulan tanaman ini adalah sebagai tanaman obat potensial.

Dalam bidang tanaman obat, umbi tumbuhan ini menjadi salah satu bahan baku. Pakar tanaman obat biasanya mencampur keladi tikus dengan bahan tanaman lain dalam upaya menyembuhkan berbagai penyakit kanker. Di antaranya kanker payudara, usus, kelenjar prostat, hati, leukemia dan leher rahim (Balai Penelitian Tanaman Obat dan Aromatik).

Nama Latin dan Lokal Menurut beberapa sumber, tanaman ini memiliki sinonim nama ilmiah yakni Typhonium divaricatum dan Coleus amboinicus Lour.

Lebih jauh, penamaan daerah untuk flora ini antara lain Gofu Sepa (Ternate); Bira Kecil, Daun Panta Susu, Ki Keladi tikus asli, Trenggiling Mentik, Ileus, Kalamoyang. Sedangkan penamaan asingnya antara lain rodent tuber (Inggris), laoshuyu (Cina) Persebaran Keladi Tikus Tumbuhan ini hidup di tempat terbuka pada ketinggian seribu meter keladi tikus asli atas permukaan laut.

Keladi terdapat di Malaysia, Korea bagian selatan, dan Indonesia. Di Indonesia penyebarannya terdapat di sepanjang pulau Jawa, sebagian Kalimantan, Sumatra, dan Papua. Ciri-ciri dan Morfologi Secara morfologi, kelopak bunga berbentuk bulat lonjong, berwarna kekuningan, bertangkai dan panjangnya 4-8 cm.

Tanaman keladi tikus adalah tanaman sejenis talas setinggi 25 cm hingga 30 cm dengan berat tanaman antara 10 sampai 20 gram. Ia termasuk tumbuhan semak. Tumbuhan ini menyukai tempat yang lembab yang tidak terkena sinar matahari langsung. Bentuk daunnya bulat dengan ujung runcing berbentuk jantung, muncul dari umbi, dan berwarna hijau segar. Umbi tanaman ini berbentuk bulat rata sebesar buah pala.

Mahkota bunga berbentuk panjang kecil berwana putih mirip dengan ekor tikus, dari sinilah nama keladi tikus diberikan. Perkembangbiakan tanaman ini bisa menggunakan umbi atau anakan yang tumbuh dari umbi tersebut.

keladi tikus asli

Pada musim kemarau, batang tanaman ini menghilang. Pada musim hujan, tumbuhan ini muncul lagi di atas permukaan tanah dari umbi yang terpendam dalam tanah. Bentuk daun bulat dengan ujung runcing berbentuk jantung, muncul dari umbi dan berwarna hijau segar. Foto:Shutterstock. Khasiat Keladi Tikus Keladi tikus memiliki berbagai khasiat antara lain anti virus, anti bakteri, anti radang dan anti kanker.

Senyawa yang berkhasiat dalam tanaman ini adalah alkaloid, saponin, steroid, glikosida, dan antioksidan. Pakar menduga senyawa antioksidan inilah yang menyebabkan ia berpotensi dalam menyembuhkan penyakit kanker. Waktu yang Tepat Tentukan Kualitas Dalam pencarian umbi keladi tikus yang berkualitas untuk tujuan pengobatan, penanam harus memilih waktu yang tepat. Ahli menilai, waktu yang tepat untuk pengambilan umbi adalah akhir musim hujan sampai pertengahan musim kemarau.

Selain waktu tersebut, proses pembusukan umbi sudah mulai terjadi. Pada awal musim hujan tanaman mulai membentuk umbi baru. Tanda umbi yang berkualitas rendah bila saat dibelah kadar tepungnya sudah mulai berkurang dan umbi lebih banyak berair. Taksonomi Typhonium flagelliforme Lodd Referensi Erlina Swardani, Universitas Airlangga Penulis: Sarah R. Megumi Editor: Ixora Devi • Bachelor of Textile and Fashio Apakah pohon rasamala dapat tumbuh dengan baik di dataran Indonesia? Pohon Rasamala, Jenis Kayu Kokoh dengan Akar yang Unik · 5 January 2022• Bachelor of Textile and Fashio apakah rasamala dapat tumbuh dan berkembang biak dengan bebas di dataran Indonesia?

Pohon Rasamala, Jenis Kayu Kokoh dengan Akar yang Unik · 5 January 2022• Bachelor of Keladi tikus asli and Fashio Apa saja jenis katak yang dapat dijadikan peliharaan? Katak, Hewan Purba yang Mampu Memprediksi Lingkungan · 4 January 2022
KHASIAT TUMBUHAN KELADI TIKUS Tumbuhan Keladi Tikus atau nama saintifiknya Typhonium Flagelliforme (TF) adalah tumbuhan yang mempunyai banyak khasiat yang unik dan baik untuk kesihatan TYPHONIUM FLAGELLIFORME atau KAPSUL KELADI TIKUS adalah Suplemen tambahan alternative yang membantu melawan radikal bebas dalam tubuh, meningkatkan daya tahan badan dan membantu penyahtoksidan dalam darah.

Dalam tahun 1995-96 seorang Pensyarah Pusat Pengajian Sains Kaji hayat Universiti Sains Malaysia (USM), Prof Christopher Teo Kheng Hoe seorang botanis telah menemui ‘Tumbuhan Keladi Tikus’ secara kebetulan ketika seorang pesakit Kanser meminta pertolongan nya untuk membiak tumbuhan Keladi Tikus, yang dipercayai boleh membantu menyembuh kan masaalah kesihatan.

Ketika itu beliau terlibat dalam kajian pembiakkan tumbuh-tumbuhan dan beliau berjanji untuk membantu membiakkan tumbuhan Keladi Tikus dan melalui kajian dijalankan ke atas Keladi Tikus atau Typhonium, ProffesorTeo berkata, pesakit menunjuk kesan positif selepas memakan tumbuhan berkenaan, bahkan pesakit berasa lebih baik, tidak letih dan mempunyai selera makan.

KHASIAT UNIK KELADI TIKUS Hasil dari kajian2 keatas tumbuhan Keladi Tikus, khasiat nya didapati bantu melemahkan ketumbuhan dan sel-sel barah dan membaiki semula sel yang telah rosak akibat Kemoterapi. Herba ini bersifat antivirus dan antibakteria.

Air dari pokok ini mampu merencatkan ketumbuhan kanser dan membantu mengurangkan kesan sampingan rawatan Kemoterapi. Penggunaan herba Keladi Tikus disamping rawatan moden dapat meningkatkan peluang pesakit untuk sembuh sepenuhnya daripada kanser dan herba ini juga boleh digunakan walaupun pesakit sedang dalam rawatan konvensional, termasuk semasa sesi kimoterapi.

Rawatan Pelengkap Terbaik Ramai daripada pengguna herba Keladi Tikus merasakan amat bernasib baik kerana berpeluang menggunakan herba ini bersama dengan rawatan moden yang sedia ada kerana ramai yang tidak sempat menggunakan herba ini semasa proses rawatan disebabkan oleh ketiadaan bahan yang mencukupi. Keladi Tikus bukanlah sejenis herba yang boleh mengganti rawatan moden yang diguna pakai hari ini tetapi ianya bertindak sebagai pelengkap kepada kaedah tersebut.

Rata-rata pesakit yang mengamalkan Keladi Tikus kini berasa lega dengan perubahan yang dapat dilihat, perbezaan itu amat jelas dilihat terutama sekali semasa membuat pemeriksaan rutin. Keberkesanan ini merupakan salah satu daripada tindakbalas komponen aktif semulajadi yang terdapat di dalam herba Keladi Tikus yang hampir tidak ditemui di dalam tumbuhan lain namun, oleh kerana herba matang yang sukar ditemui menjadikan penggunaannya sedikit terhad.

Kapsul Keladi Tikus adalah suplemen dari tumbuhan Keladi Tikus dengan khasiat nya sebagai penawar kanser dan pelengkap kepada kaedah Perubatan Moden yang boleh diamalkan bersama untuk bantu masaalah sel2 yg tidak normal, masaalah ketumbuhan dan membantu pesakit yg akan atau sedang keladi tikus asli proses Radioterapi, Kimoterapi atau samada selepas pembedahan.PENGASAS PRODUK KELADI TIKUS – TN HJ MD ASHARI KAPSUL KELADI TIKUS (TF) adalah sejenis kapsul yang berasaskan herba yang dikeluarkan oleh seorang pengusaha Bumiputra dan pemegang lesen yang sah iaitu TUAN HAJI MD ASHARI BIN MAMAT.

Ia didaftarkan dan diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan no pendaftaran ialah MAL19026047TC. Produk Keladi Tikus dikeluarkan bermula tahun 2000 sehingga sekarang iaitu lebih dari 20 tahun dan sehingga kini telah membantu ramai pengidap pelbagai jenis masaalah ketumbuhan & kanser kronik.

Kapsul Keladi Tikus TF adalah sebagai pelengkap kepada kaedah keladi tikus asli moden yang boleh digunakan bersama, baik untuk mencegah, mengubati mahupun sebagai susulan kepada pesakit yang telah melalui proses Radioterapi, Kimoterapi atau samaada pembedahan. TF keladi tikus adalah satu-satunya produk yang dapat membantu membantutkan sel-sel yang tidak normal yang mengancam sistem ketahanan badan.

Kapsul Keladi Tikus TF telah jadi bualan kerana kesan khasiatnya bantu beri hasil yang positif walaupun ianya memakan masa yang agak lama. Hasil daripada kajian yang dibuat oleh seorang student dari Universiti Putra Malaysia (UPM) pada tahun 2000 bagi thesis sarjana, beliau mendapati sememangnya tumbuhan Keladi Tikus mempunyai kandungan bahan aktif yang dapat melemahkan sel-sel kanser yang aktif dan bantu masaalah ketumbuhan.

Temuramah di TV1 utk Khasiat Keladi Tikus bersama : Pengasas Keladi Tikus Asli Tn Hj Md Ashaari Bin Mamat Dan Formulator Wan Hasnol Hadi Bin Wan Hasan (Penyelidik Bio-Perubatan Dan Juruanalisis Kimia) “ Kanser adalah proses pembelahan sel-sel yang tidak terkawal dan biasanya melibatkan sekali jaringan biologi anggota-anggota bersebelahan yang dipanggil invation /invasi atau berlaku migrasi sel-sel yang dipanggil metastasis” “Secara amnya, punca kanser adalah disebabkan oleh lifestyle individu yang terbabit.

Corak kehidupan dan pemakanan adalah salah satu penyebab seseorang individu terkena kanser. Ada juga yang belum kena kanser tetapi mengalami pembengkakan yang dipanggil tumor” “Majoriti yang mengidap kanser adalah disebabkan pemakanan dan minuman yang merbahaya yang berunsur karsinogenik. Terdapat golongan pengguna yang tidak menyedari terdapatnya unsur-unsur yang beracun didalam makanan ataupun minuman harian mereka.

Namun masih terdapat segelintir pengguna yang masih mengambil makanan dan minuman tersebut walaupun telah menyedari ianya merbahaya untuk kesihatan” “Merujuk kepada statistic kes kanser di Malaysia, dalam tempoh setahun hampir 30000 kes baru dilaporkan” “Secara peribadi, saya berpendapat bahawa faktor genetik dalam kes-kes kanser adalah sangat kecil jumlahnya.

Daripada pemerhatian yang dibuat, dalam 10 kes kanser, hanya 10% sahaja yang melibatkan faktor genetik/ keturunan, yang mana mereka mengidap jenis kanser yang sama” “ Di dalam perubatan alternatif, terdapat ratusan jenis kategori perubatan alternatif. Pokok keladi tikus di kategorikan sebagai “product plant base medicine” iaitu produk perubatan menggunakan kimia tumbuhan yang dipanggil phytochemical tanpa menggunakan sintatik drugs” “ Tumbuhan ini mengandungi bahan aktif Arginine pada kadar yang tinggi dimana ianya boleh membantu meregulasi/ mengawal metabolisma badan” “ Ianya juga mengandungi RIP (Ribosome- Inactivating-Protein) yang boleh merangsang sel-sel imunologi yang boleh membantu menguatkan lagi sistem imuniti ketahanan tubuh badan dan memerangi sel-sel kanser”
× • Keladi Tikus Malaysia • Info Kanser • Senarai Kanser • Fibroid • Leukemia • Kanser Hati • Kanser Kulit • Kanser Otak • Kanser Usus • Kanser Ovari • Kanser Tiroid • Kanser Tulang • Kanser Prostat • Kanser Hidung • Kanser Serviks • Kanser Limfoma • Kanser Sarcoma • Kanser Esofagus • Kanser Pankreas • Kanser Payudara • Kanser Paru-paru • Kanser Pundi Kencing • Kanser keladi tikus asli Ubat Kanser • Ketumbuhan • Kos Rawatan • Penawar Kanser • Rokok dan Kanser • Jenis-Jenis Kanser • Kanser di Malaysia • Kanser (Malignant) • Pencegahan Kanser • Pengurusan Kanser • Tanda Tanda Kanser • Kanser yang Merebak • Kanser Yang Dirawat • Kanser yang Dihalang • Pantang Larang Kanser • Keladi Tikus • Keladi Tikus • Keratan Akhbar • Galeri Keladi Tikus • Kapsul Keladi Tikus • Pengguna Keladi tikus • TF Keladi Tikus Aprikot • Keladi Tikus: Soal Jawab • Keladi Tikus Rawat Kanser • Ubat Keladi Tikus Malaysia • Biji Aprikot B17 Keladi Tikus • STF Keladi Tikus • Testimoni • Pembelian Gabungan dua herba utama - Keladi tikus dan juga Biji Aprikot Pahit yang diimport sepenuhnya dari Turki menjadikan STF ini keluaran yang memiliki kekuatan berganda yang dapat memberikan kesan yang maksimum kepada pengguna.

Setiap kapsul TF asli mempunyai logo Berkat Herba Nusantara pada bahagian atas sebelah kiri selain mengandungi buku panduan di dalam setiap kotak, ini bertujuan untuk mengekalkan kualiti produk agar sentiasa berada pada tahap paling terbaik disamping mampu memberikan kesan yang paling optimum kepada pengguna.

Selain daripada STF kapsul keladi tikus asli tanpa campuran, Berkat Herba Nusantara turut mengeluarkan TF kapsul keladi tikus plus yang merupakan kapsul herba keladi tikus asli yang digabungkan bersama dengan biji aprikot pahit bergred perubatan yang tinggi anti oksida, TF plus aprikot ini disarankan penggunaannya pada sebelah malam semasa tubuh di dalam kondisi keladi tikus asli (tidur), ia bertujuan untuk memberikan kesan rawatan yang efisyen disamping membantu tubuh mendapatkan semula tenaga yang hilang pada siang hari.

TF kapsul keladi tikus plus aprikot ini turut disertakan dengan buku rujukan pada setiap kotak bagi memudahkan pengguna membuat semakan. Setiap kapsul TF keladi tikus aprikot asli ini mempunyai logo Berkat Keladi tikus asli Nusantara pada bahagian atas sebelah kiri kotak, ia merupakan jaminan keaslian yang tidak ada pada mana-mana keluaran lain, semoga gabungan penggunaan STF asli dan TF aprikot ini dapat menjadi penyelamat dengan memberikan kesan rawatan yang paling efektif kepada kita semua, semoga ikhtiar ini menjadi penyebab kesembuhan.

keladi tikus asli

TF keladi tikus campuran biji aprikot asli ini mempunyai buku rujukan di dalam kotak, pengguna boleh membuat rujukan berkaitan dengan sejarah serta kepenggunaannya, terutama kandungan aktif yang terdapat di dalam herba keladi tikus serta keuapayaannya di dalam menghalang serta merawat kanser.

Keluaran asli mempunyai logo Berkat Herba Nusantara pada kotak serta buku rujukan. Ketahuii dengan lebih lanjut di sini (klik)

Keladi Tikus Varigata 085850024626
2022 www.videocon.com